Entübasyon tüpü kaf basınçlarının alt ve üst sınırda tutulmasının ventilatör ilişkili pnömoni insidansına etkisi
Effects of low and high-cuff pressures on the incidence of ventilator associated pneumonia
- Tez No: 236348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: VİP, Kaf basıncı, Yoğun bakım, VAP, Cuff pressure, İntensive care
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) entübasyon sırasında pnömonisi olmayan invaziv mekanik ventilasyon desteğindeki hastalarda endotrakeal entübasyondan en erken 48 saat sonra gelişen hastane kökenli pnömonidir. Mekanik ventilatördeki hastaların %9-27'inde VİP gelişmektedir. VİP'deki mortalite %24-50 arasında değişmektedir. Subglottik sekresyonların hasta tarafından aspire edilmesi VİP için majör risk faktörüdür. Kaf basıncının 20-30 arasında tutulması trakeobronşiyal mukozal hasara yol açmadan aspirasyonları önlemektedir. Bizim hipotezimiz kaf basıncı 30 cmH2O olarak takip edilen grupta VİP'in daha az görüleceğidirBu çalışma randomize kontrollü bir çalışmadır. Çalışmamıza prospektif olarak 26 hasta alındı. Hastalarımız düşük-normal ve yüksek normal kaf basıncı olmak üzere iki gruba randomize edildi. Daha sonra düzenli olarak kaf basıncı ölçümlerini yapıldı. Randomize edilen gruplardan birincisinin kaf basıncı 20 cmH2O ikinci grubun kaf basıncı 30 cmH2O'da tutulmak üzere 4 saatte bir kez ölçülerek düzenlendi. VİP tanısı için (National Nosocomial Infection Surveillance System) NNIS kriterleri kullanıldı. Hastaların klinik ve demografik özellikleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Kaf basınçları incelendiğinde teknik zorluklardan dolayı hedeflenen kaf basınçlarına ulaşılamadığı, ancak iki grup arasında anlamlı bir fark olacak şekilde, kaf basınçlarının düşük-normal grupta 18.2 (16.0-21.4) cmH2O, yüksek-normal grupta 22 (20.1-24.8) cmH20 olduğu tesbit edildi. Düşük-normal grupta VIP insidansı % 41.7 (1000 ventilatör gününde 64) yüksek-normal grupta ise %21.4 (1000 ventilatör günde 41) olarak tesbit edildi. Sonuçta iki grup arasında VİP insidansı ve mortalite açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0.27, p=0.56). VİP gelişen hastaların %75'inde trakeal aspiratta üreme saptandı. Antibiyogram sonuçlarına göre bakıldığında empirik antibiyotik tedavisinin hastaların sadece %12.5'inde yeterli olduğu görüldü. VİP gelişen hastaların yoğun bakım mortalitesinin %100 olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Ventilator-associated pneumonia (VAP) is defined as nosocomial pneumonia, which develops after 48 hours of mechanical ventilatory support in a patient who doesn?t have pneumonia prior to entubation. The incidence of VAP in mechanically ventilated patients is between 9-27%. Mortality of VAP is reported to be 24% to 50%. Aspiration of subglottic secretions by the patient is a major risk factor for VAP. Adjustment of endotracheal tube cuff pressures at 20-30 cmH2O prevents aspiration of secretions without causing mucosal damage.The hypothesis of our study is that adjusting cuff pressures at 30 cmH2O results in a lower incidence of VAPOur study is a randomized controlled study. Twentysix patients were enrolled into the study prospectively. Patients were randomized into low-normal and high-normal cuff pressures. After randomization cuff pressures were measured and adjusted regularly. First group?s cuff pressures were adjusted at 20 cmH2O, second group?s cuff pressures were adjusted at 30 cmH2O and measured with readjustement every four hours after randomization.We used National Nosocomial Infection Surveillance System (NNIS) criteria for diagnosing VAP. There was no statistically significant difference in clinical and demographic variables on admission between the two groups. Because of tecnical diffuculties cuff pressures were not kept between predesignated levels. However, the difference in the median cuff pressures between two groups were statistically significant: median cuff pressure at low-normal group was 18.2 (16.0-21.4) cmH2O; it was 22 (20.1-24.8) cmH2O in high-normal group (p:0.02). The incidence of VAP was found to be 41.7% (64 in 1000 ventilator days) in the low-normal group; it was 21.4% (41 at 1000 ventilatory day) in the high-normal group. There was no statistically significant difference between the two groups in the incidence of VAP or mortality (p=0.27, p=0.56). There was microbial growth in 75% of tracheal aspirate cultures. Emprical antibiotic treatment was sufficient in only 12.5% of patients based on the results of antibiogram. The mortality of patients with VAP was 100%.