Farklı cila sistemlerinin uygulanması sonrasında kompozitlerin yüzey pürüzlülüğünde oluşan değişikliklerin incelenmesi
Evaluation of surface roughness of resin composites after processing with different polishing systems
- Tez No: 236436
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBİN SOYMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kompozit rezin, siloran, yüzey pürüzlülüğü, yüzey bitim, cila, Composite resin, silorane, surface roughness, surface finish, polishing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızda; farklı cila tekniklerinin, 3 farklı kompozit materyali üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmada kullandığımız 3 farklı kompozit materyalinden (Clearfil Majesty Esthetic, Filtek Silorane ve Tetric EvoCeram) 8 mm çapında ve 2 mm kalınlığında 105 adet disk hazırlanmıştır. Diskleri hazırlamak için paslanmaz çelik kalıplar kullanılmıştır ve tüm kompozitler vita skalasında A2 renk değerinden seçilmiştir.3 farklı kompozit materyalinden 35'er adet disk, şeffaf bant altında hazırlanmıştır. Bu işlem; üreticilerin önerdiği sürelerde polimerize edilerek gerçekleştirilmiştir. Tüm örnekler hazırlandıktan sonra; nemli ortam içinde 37°C ETÜV'de 24 saat boyunca bekletilmiş ve sonrasında ilk yüzey pürüzlülüğü ölçümleri yapılmıştır. Bu diskler kendi aralarında 7'şer örnekten oluşan toplam 5 alt gruba ayrılmıştır. Tüm örnekler üzerinde, klinikteki kompozit bitim prosedürüne benzetmek amacıyla, 12 bıçaklı tungsten karbid frez ile bitim işlemi uygulanmıştır. Yüzey bitim işlemini takiben ikinci yüzey pürüzlülüğü ölçümleri yapılmıştır. Bu işlemlerden sonra cilalama safhasına geçilmiş ve 1.grupta PoGo, 2.grupta OptraPol, 4.grupta ise Kenda Kompozit cila sistemleri, 3.grupta Biscover LV likit cila materyali kullanılmıştır. 5.grupta ise yüzey bitim işleminden sonra 20 bıçaklı tungsten karbid frez kullanılıp, 30 bıçaklı tungsten karbid frezle cila işlemi yapılmıştır. Bundan sonra yapılan son yüzey pürüzlülüğü ölçümlerinin sonunda sonuçlar değerlendirilmiştir.Sonuçların istatistiksel analizi `paired sample T-Test', `one way ANOVA' ve post hoc `Tukey' testi ile gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın sonucunda; araştırmada kullanılan tüm restoratif materyallerde yüzey bitim işlemi sonrası ölçülen yüzey pürüzlülüğü (Ra) değerleri, şeffaf bant ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı derecede artış göstermektedir. Kompozit restorasyonlardan elde edilen örneklerin şeffaf bant altında hazırlanmasından sonraki yüzey pürüzlülüğü ölçümleri ile cila sistemleri uygulandıktan sonraki değerleri arasında, bütün gruplarda istatistiksel olarak anlamlı bir artış meydana gelmiştir. Filtek Silorane ve Tetric EvoCeram için kullanılan bütün cila sistemlerinin, Clearfil Majesty Esthetic için ise Kenda Kompozit cila sistemi dışındaki cila sistemlerinin klinik olarak kabul edilebilir yüzey pürüzlülüğü (Ra) değeri olan 0,2 µm'nin altında sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this in-vitro study, aim is to analyze effects of the different polishing techniques on 3 different composite materials.105 disc shape samples (8 mm in diameter and 2 mm in depth) were prepared from the composite materials (Clearfil Majesty Esthetic, Filtek Silorane ve Tetric EvoCeram). Stainless steel mold was used to fabricate the samples which were all A2 colour on the vita scale.According to manufacturers instructions, 35 each discs were light cured with a mylar strip from every 3 composite materials. After the fabrication process, all samples were stored in humidty for 24 hours at 37°C dessicator and then the first surface roughness measurements of the samples were completed. These discs were distinct in 5 sub-group which included 7 each samples. To resemble clinical procedure, finishing process were performed with 12-bladed tungsten carbide burs on all samples and then the second surface roughness measurements were completed. After the measurement, in first group PoGo, in second group OptraPol and in fourth group Kenda Composite polishing sysyems, in third group Biscover LV liquid polishing material were used. In fifth group, 20 and 30 bladed tungsten carbide burs were used to polish the samples. Over all these procedures, the last surface roughness measurments were performed and the results were anlayzed.The statistical analysis of the results were calculated by `paired sample T-Test?, `one way ANOVA? and post hoc `Tukey? tests.In conclusion, the first surface roughness measurents were statisticaly lower than the second surface roughness measurements which were performed after the finishing process for all restorative materials. Also the first surface roughness measurements were statisticaly lower than the measurements which were performed after the polishing process for all groups. All polishing systems that were used on Filtek Silorane and Tetric EvoCeram and except Kenda Composite on Clearfil Majesty Esthetic, were concluded under of 0,2 µm which is clinical acceptable surface roughness (Ra) rate.