İskeletsel ön açık kapanışın erken dönem tedavisinde arka ısırma bloğu-dikey çenelik ve arka ısırma bloğu-oksipital headgear ile tedavi yöntemlerinin çene yüz iskelet morfolojisi ve dentoalveoler yapılar üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comprasion of the effects of posterior bite block-vertical chincap and posterior bite block-occipital headgear treatment methods on the skeletal morphology of facial and dentoalveolar structures in the early treatment of anterior skeletal open bite
- Tez No: 236482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TÜRKKAHRAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Arka ısırma bloğu, Dikey çenelik, Erken dönem tedavi, İskeletsel açık kapanış, Oksipital headgear, Posterior bite block, Vertical chincap, Early treatment, Skeletal open bite, Occipital headgear
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, iskeletsel ön açık kapanışın erken dönem tedavisinde arka ısırma bloğu-dikey çenelik (AIBDÇ) ve arka ısırma bloğu-oksipital headgear (AIBOH) ile tedavi yöntemlerinin çene yüz iskelet morfolojisi ve dentoalveoler yapılar üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır.Çalışmada, iki tedavi, bir kontrol olmak üzere, 14'er bireyden oluşan 3 grup mevcuttur. AIBDÇ grubunda ortalama kronolojik yaş, 9.13±1.56, AIBOH grubunda, 9.07±1.02, kontrol grubunda ise, 8.91±1.02 yıldır. Çalışmaya dahil edilen tüm bireyler puberte öncesi dönemdedir. Tedavi süreleri, AIBDÇ grubunda 10.68±2.52, AIBOH grubunda ortalama 11.11±5.11 aydır. Kontrol grubunda ise gözlem periyodu 10.60±2.97 aydır. Çalışmamızın materyalini, tedavi veya gözlem periyodu öncesi ve sonrası alınmış toplam 84 adet lateral sefalometrik radyografi ve el-bilek radyografisi oluşturmaktadır. İstatistiksel analizler için SPSS 16.0 veri analiz yöntemi paket programından yararlanılmıştır. İstatistik metod olarak, sefalometrik ölçümlerden elde edilen verilere faktöriyel düzende tekrarlanan ölçümlü varyans analizi, kronolojik yaş ve tedavi süresi verilerine ise, tek yönlü varyans analizi tekniği uygulanmıştır.Araştırmamızın sonuçlarına göre, AIBDÇ ve AIBOH tedavi metodları, erken dönem iskeletsel ön açık kapanış tedavisinde başarılıdır. Her iki metodla da overbite miktarında önemli artış gözlenmiştir. Artış, alt çenedeki rotasyonel değişiklere değil, üst ön dentoalveoler bölgedeki dikey gelişime bağlıdır. Overbite sağlanmasında, tedavi metodlarının birbirlerine göre bir üstünlüğü yokken, kontrol grubuna göre daha başarılıdırlar. Uygulanan mekaniklerin, alt çenenin öne ve aşağı büyümesine herhangi bir etkisi tespit edilmemiştir. Tedavi ve kontrol gruplarında yüz yüksekliklerinde önemli değişiklikler olmamıştır. Erken dönemde iskeletsel ön açık kapanış ve Sınıf II anomaliye sahip bireylerde AIBOH kombinasyonu, Sınıf III eğilimi gösteren vakalarda ise, AIBDÇ kombinasyonu daha uygun bir tercih olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of posterior bite block-vertical chincap (PBBVC) and posterior bite block-occipital headgear (PBBOH) treatment methods on the skeletal morphology of facial and dentoalveolar structures in the early treatment of anterior skeletal open bite.In this study, three groups were matched; two treatment and one control. Each group was consisted of 14 patients. The mean chronogical age for the PBBVC group was 9.13±1.56 and 9.07±1.02 years for the PBBOH group. It was 8.91±1.02 years for the control group. All of the patients in this study were in the prepubertal period. The mean treatment period for the PBBVC group was 10.68±2.52 and 11.11±5.11 months for the PBBOH group. Control group was observed 10.60±2.97 months. The material of this study was carried out on 84 lateral cephalometric films and hand-wrist radiographs that were taken before and at the end of the treatment or observation period. Statistical analyses were performed by using SPSS 16.0 programme. The cephalometric values of the study were investigated by the Repeated Measurement ANOVA statistical method. Chronological ages and treatment periods values were investigated by One-Way ANOVA statistical method.The results of this study showed that, PBBVC and PBBOH treatment methods were effective in the early treatment of anterior skeletal open bite. An important overbite increase was achieved with both of the methods. This increase depended on the vertical development of upper anterior dentoalveolar region, not the rotational changes of mandible. Two treatment methods were successful when compared to the control group but they had no superiority to each other. No effects were determined on the anterior and inferior growth of the mandible. Facial heights did not change significantly in the treatment and control groups. PBBOH combination was more appropriate for the treatment of early skeletal anterior open bite with Class II anomalies. PBBVC combination can be more favourable for the patients with anterior open bite and Class III tendency in the early period.