Preeklamptik gebelerde prepartum dönemde maternal serum vasküler hücre adezyon molekülü 1 ve fibronektin düzeyleri
Maternal serum vascular cytoplazmik adhezyon molecules and fibronektin levels at prepartum period in preeclamptic pregnancies
- Tez No: 236523
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN CANSUN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Vasküler Hücre Adezyon Molekülü, Fibronektin, Preeklampsi, Gebelik, Vasculer cytoplazmic adhesion molecules 1, Fibronectin, preeclampsia, pregnancy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, preeklampsi patogenezinde Vasküler Hücre Adezyon Molekülü ve Fibronektin'in rollerini ortaya koymak olup bu sebeple prepartum dönemde plazma seviyeleri ölçülmüştürGereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Kliniğine 01.03.2008 ? 01.03.2009 tarihleri arasında başvuran 80 preeklamptik gebe çalışmaya alındı. Tüm preeklamptik hastlar perinatoloji servisine yatırılıp izlendi. Aynı gebelik haftasındaki 80 normotansif gebe de kontrol grubu olarak alındı. Vasküler Hücre Adezyon Molekülü 1 ve Fibronektin düzeyleri Enzyme Linked Immunosorbent Assay yöntemi ile ölçüldüBulgular: Preeklamptik gebelerde kontrol grubu ile karşılaştırıldığında plazma Vasküler Hücre Adezyon Molekülü 1 ve fibronektin değerleri anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla P:0,043 ve 0,0001). Preeklamptik gebelerde, plazma fibronektin ve Vasküler Hücre Adezyon Molekülü 1 konsantrasyonları ve sistolik- diastolik kan basıncı değerleri arasında pozitif korelasyon saptandı ve ayrıca doğumda gebelik haftası ve bebek ağırlığı değerleri ile sistolik ?diastolik kan basıncı değerleri arasında negatif korelasyon saptandıSonuç: Biz çalışmamızda Vasküler Hücre Adezyon Molekülü 1 ve Fibronektin değerleri ile preeklampsi patofizyolojisi arasında ilişki olduğunu saptadık. Yükselmiş Vasküler Hücre Adezyon Molekülü 1 ve fibronektin değerlerinin endotel disfonksiyonu ile ilişkili olduğunu saptamamıza rağmen her iki molekülün preeklampsi patogenezindeki spesifik rollerinin ortaya konabilmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the role of vasculer cytoplazmic adhesion molecules 1 and fibronektin in the pathogenesis of preeclampsia, so that we measured the plazma concentrations of Vascüler cytoplazmic adhesion molecules 1 and fibronectin in prepartum periodMaterials And Methods: 80 pregnant woman preeclampsia, attending to the perinatology clinics of the gynecology and obstetrics department of the medicine faculty of Çukurova University between March 1st 2008 and March 1st 2009, were taken into the study. All preeclamptic woman were hospitalized in our perinatology service. These preeclamptic patients were matched for gestational age with 80 normotansive pregnant woman. Vasculer cytoplazmic adhesion molekules 1 and Fibronectin concentrations were measured with enzyme linked immunosorbent assayResults: Preeclamptic patients demonstrated hıgher plazma concentrations of Vascüler cytoplazmic adhesion molecules 1 and Fibronektin when compared to the normotansive pregnant woman (one by one p:0,0431 and 0,0001). There was a pozitive correlation between plazma concentation of plazma fibronectin and vcam 1 levels with sistolik -diastolic blood pressure and also there was a negative correlation between the birth weight and gestastional age at delivery with sistolic and diastolic blood pressure in preeclamptic pregnanciesConclusion: We found Vascüler cytoplazmic adhesion molecules 1 and fibronektin were related to the pathogenesis of preeclampsia in our study. Incresed concentations of Vasculer cytoplazmic adhesion molecules 1 and fibronektin is associated with the endothelial dysfunction but further studies are requred to clarify their spesific roles in the pathogenesis of preeclampsia.