Cerrahi alan infeksiyonlarının saptanmasında taburculuk sonrası sürveyansın önemi
The importance of post-discharge surveillance for the detection of surgical site infections.
  1. Tez No: 236859
  2. Yazar: PAKİZE AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ŞELİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan infeksiyonu, taburculuk, sürveyans, Surgery site infections, discharge, surveillance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırma, İ.Ü. CTF Genel Cerrahi servislerine yatırılan temiz cerrahi vakalarda taburculuk sonrası gelişen cerrahi alan infeksiyonlarını, telefonla sürveyans yaparak belirlemek amacıyla planlandı. Evreni temsil edecek örneklem sayısı 702 hasta olarak belirlendi. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan ?Cerrahi Alan İnfeksiyonu İzlem Formu? ile, hastanede yatarken hastaların demografik özellikleri, invaziv girişimler, risk faktörleri, cerrahi girişime ait bilgiler ve proflaktik antibiyotik kullanımına ait bilgiler alınarak izlendi. Telefonla ulaşılan hastalara cerrahi alan ve çevresi hakkında daha önce hazırlanan sorular sorularak tanı konuldu. Araştırmada yaş, cinsiyet, ASA skoru, cerrahi girişim şekli, ameliyat süresi, aynı yerden tekrarlayan girişim sayısı, ameliyatın günü, traş zamanı, profilaksinin ilk dozu ile ameliyat arasında geçen süre, kan transfüzyonu, endoskopik girişim ve profilaktik antibiyotik kullanımının cerrahi alan infeksiyonu ile ilişkisi incelendiHastaların 44 (% 6.26)ünde taburculuk sonrası sürveyansta C.A.İ geliştiği saptandı. Ameliyat gruplarına giren hasta sayısı / C.A.İ gelişme oranları sırasıyla şöyle belirlenmiştir: Memenin küçük ameliyatları 6(%9) / 0(%0), memenin orta ameliyatları 104(%14.8) / 11(%10.6), memenin büyük ameliyatları 120(%17.1)/ 13(%10.8), endokrinin orta ameliyatları 345(%49.1) / 9(%2.6), endokrinin büyük ameliyatları 35(%5) / 3(%8.6), herni tamiri 53(%7.5) / 5(%9.4), prolen mesh ile herni tamiri 39(%5.6) / 3(%7.7). Memenin büyük ameliyatları'nda C.A.İ oranı diğerlerine göre anlamlı derecede fazladır( p=0.009).Periferik venöz kateter takılı olan hastalarda C.A.İ oranının daha düşük olduğu (p=0.039), buna karşın memede kitle/tümör tanısının(p=0.005), tekrarlayan girişimin (p=0.016) C.A.İ yönünden risk oluşturduğu belirlendi. Araştırılan diğer özelliklerde anlamlı bir fark bulunmadı.Araştırmada belirlenen önemli bir bulgu da proflaksi süresinin iki ya da daha fazla gün devam ettirilmesidir (profilaksi uygulamalarının %62.9'u).Sonuç olarak; araştırmamızda temiz cerrahi ameliyetlardan sonra taburcu sonrası sürveyansın gerekli olduğu, profilaksi uygulamaları konusunda düzenlemeler ve kontrol gerektiği anlaşılmıştır..
Özet (Çeviri)
The Importance of Post-Discharge Surveillance for the Detection of Surgical Site Infections.Research was done at Istanbul University, Cerrahpasa Medical Faculty, General Surgery department by aim of determining the surgical site infection at clean surgery cases by phone surveillance after discharging of patient from hospital.Number of sample that represent the universe were determined as 702 patients.The datas which are demographic feature of patients who was at hospital, intravenous interference,risk factors,surgery interference and prophylactic antibiotics usage were observed with ?Observing Form of Surgical Site Infection? that was prepared by the researcher. The diagnosis was done by calling the patients and asking questions them about the surgery area and its surroundings. The relationship between S.S.I and age, sex, score of ASA, way of surgery interference, duration of operation, number of repeating interference from same place, day of surgical operation, time of shaving, period between first dose of prophylactic and surgery, blood transfusion, endoscopic interference and propylatic antibiotic usage were examined .S.S.I was determined at 44 patients (as %6.26) at surveillance of discharged patients from hospital. Number of patients / the development rate of S.S.I were determined according to operation groups as; small operations of breast were 6 6(%9)/0(%0),middle operations of breast were 104(%14.8)/11(%10.6), big operations of breast were 120(%17.1)/ 13(%10.8), middle operations of endocrin were 345(%49.1) / 9(%2.6), big operations of endocrin were 35(%5) / 3(%8.6), repairing of hernia were 53(%7.5) / 5(%9.4), repairing hernia with prolen erase were 39(%5.6) / 3(%7.7). The development rate of S.S.I of big operatiopns of breast is much more than the others significantly (p=0.009)It was determined that, diagnosis of breast tumour(p=0.005) and its repeaiting interference(p=0.016) has a big risk for S.S.I. However, the development rate of S.S.I. at patients who has peripheric venous catheter was so low(p=0.039). There could not be found any significant difference at other researching features.The important finding of research was prophylaxis usage continuously as 2 or more days. (% 62.9 of prophylaxis application)As a result; neccessity of surveillance after clean surgery operations and after discharge from hospital was understood in our researh. Another neccessity was understood as arrangments and controls of prophylactic application.