Cerrahi kliniklerinde yatan yaşlı hastaların ilaç kullanımına yönelik bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi
Determination of information and practices for drug utilization on old patients hospitalized at the surgical clinics
  1. Tez No: 236941
  2. Yazar: ESRA ERTEMÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aging, rational drug utilization, surgery, nursing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırma; cerrahi kliniklerinde yatan yaşlı hastaların ilaç kullanımına yönelik bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini; Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Beyin Cerrahi, Genel Cerrahi, Toraks/Kalp/Damar Cerrahi ve Üroloji kliniklerinde yatan 60 yaş üzeri 128 hasta oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından ilgili literatüre dayalı olarak geliştirilen soru kağıdı kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından soru kağıdı kullanılarak iki aşamada; yüz yüze ve telefonla görüşme yöntemleri ile, hastaların yazılı onamı alınarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde hesaplamaları, McNemar ve Cohran Q testleri kullanılmıştır. Araştırmada, cerrahi kliniklerinde yatan yaşlı hastaların ilaçlarını akılcı ilaç kullanımı ilkelerine uygun şekilde kullanmadıkları, ilaçlara yönelik bilgileri başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarından talep etmelerine rağmen ilaç kullanımına yönelik bilgilerinin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, ilaç ekibi üyesi olan hemşirelerin hastaları/yakınlarını akılcı ilaç kullanımı konusunda eğitmeleri ve hemşirelerin akılcı ilaç kullanımı konusundaki farkındalıklarının arttırılmasına yönelik ileri çalışmaların yapılması önerilmiştir.Anahtar Kelimeler : Yaşlanma, akılcı ilaç kullanımı, cerrahi, hemşirelik.
Özet (Çeviri)
The research was conducted definitively for the determination of information and practices in drug utilization of old patients at surgical clinics. The sample of the research was 128 patients over the age of 60 who are hospitalized at the services of Hacettepe University Adult Hospital Neurosurgery, General Surgery, Thoraco/Cardio/Vascular Surgery and Urology clinics. For data collection, questionnaire form prepared by the researcher based on the literature was used. The data was collected by the researcher at two stages with face-to-face and telephone intervention methods by using the questionnaire form with taking patients? written informed consent. For the evaluation of the data, percentage calculations, McNemar and Cohran Q tests were used. In conclusion, it was determined that old patients at surgical clinics do not use their medicines in accordance with the rational drug utilization principles and information on drug utilization of old patients is inadequate although they demand the information on drug utilization from health officers especially physicians. It is suggested that nurses who are members of drug team to educate elder patients about rational drug utilization and that conducting advanced researches to improve nurses? awareness about rational drug utilization. .