Oksanorbornen türevlerinin rutenyum kompleks-katalizli halka açılımı metatez tepkimelerinin incelenmesi
Investigation of the ruthenium complexex-catalyzed ring opening metathesis reactions of oxanorbornene derivatives
  1. Tez No: 237070
  2. Yazar: RİFAT BAYRAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL ÇETİNKAYA EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metatez, ROMP, Rutenyum alkiliden, Polinorbornen dikarboksimid, Metathesis, ROMP, Ruthenium alkylidene, Polynorbornene dicarboximide
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Son on yıldır olefin metatez katalizörleri ve uygulamaları etkileyici gelişmeler göstermiştir. Özellikle rutenyum alkiliden komplekslerinin keşfi metatez alanında büyük etki yaratmıştır.Bu çalışmada, rutenyuma dayalı Grubbs tipi katalizörlerin (birinci ve ikinci üretim) ekzo-N-substitue-fenil-oksanorbornen türevlerine uygulanabilirliği araştırıldı. Oksanorbornen türevlerinin sentezi ve bunların halka açılımı yöntemi ile polimerizasyonu (ROMP) gerçekleştirildi. Elde edilen polimerler SEM, NMR, DSC ve GPC ile karakterize edildi. Monomerlerin halka açılımı metatez polimerizasyonu yüksek molekül ağırlıklı ve trans karakterli çift bağlara sahip polimerlerin oluşumunu sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In the past decade impressive development of olefin metathesis catalysts and their applications has taken place. Especially, the discovery of ruthenium alkylidene complexes has had a profound impact on the metathesis field.In this study, the application of the ruthenium based Grubbs-typed catalysts (First generation and second generation) to polymerization reactions of exo-N-subtituted-phenyl-oxanorbornene derivatives was investigated. The synthesis of oxanorbornene derivatives and their polymerization by ring opening polymerization (ROMP) were carried out. The resulting polymers were characterized by SEM, NMR, DSC and GPC. Ring-opening metathesis polymerization of the monomers proceeded to give the polymers with high molecular weights and predominantly trans configuration of the double bonds.