İlköğretim fen ve teknoloji dersi öğretim programına ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşleri
Primary school teachers' opinions on elemantary science and technology course curriculum
- Tez No: 237269
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAVİDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji, Öğretmen Görüşleri, Fen ve Teknoloji Programı, Science and Technology, Teacher?s Opinions, Science and Technology Curriculum
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim fen ve teknoloji dersi öğretim programı hakkında sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesidir.Araştırma 2006 - 2007 eğitim-öğretim yılı Bitlis ili Tatvan ilçe merkezi ve köylerinde yer alan 63 okul ve 134 öğretmeni kapsamaktadır. Araştırmada Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı Ölçeği uygulanmıştır. Bu ölçek Aydın ve Demirci tarafından hazırlanmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, frekans değerleri, t testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin fen ve teknoloji programının kazanım ve içerik bölümü hakkında görüşlerinin olumlu olduğu, öğrenme-öğretme süreci ve özellikle ölçme-değerlendirme de sorun yaşadıkları görülmüştür. Programın okul ve sınıf bazında uygulanmasına yönelik öğretmenlerin görüşleri okul yönetimi, zümre öğretmenleri ve sosyal çevre ile iletişimin fazla olmadığı, bazı okulların alt yapısının programı uygulamaya elverişli olmadığı yönündedir. Programın öğrenciler açısından uygulaması sırasında fazla sorun yaşanmadığı görülmektedir.Programın uygulanması aşamasında öğretmen görüşleri çeşitli değişkenlere bağlı olarak incelendiğinde bazı anlamlı farklılıklar oluştuğu gözlenmektedir. Bayan öğretmenlerin ve ilçe merkezinde çalışan öğretmenlerin görüşlerinin daha olumlu olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study is to determine primary school teachers? opinions on Elementary Science and Technology course curriculum.Participants of study were 134 primary school teachers who were working at 63 primary schools in 2006-2007 education year in Bitlis - Tatvan county town and villages. Science and technology course curriculum scale was used in this study. This scale was prepared by Aydın and Demirci. Mean, standard deviation, frequencies, t test, one way ANOVA were used to analyze quantitative data. As a result, it is seen that teachers have positive opinion on objectives and content part of the science and technology curriculum. On the other hand they have difficulty in learning-teaching process and measurement- assessment. Teachers? opinion on application of curriculum in terms of school and classroom shows that there is not adequate communication between school administration, teachers and social environment. Additionally, some schools do not have basic facilities for applying curriculum. It is seen that there are not so much problems related students in the process at applying curriculum.It is seen meaningful differences was observed in teachers? opinions when process of applying curriculum was examined in terms of some variations. Female teachers and teachers who work in the county town have much more positive opinions than others on the curriculum.