Isparta Gelincik pomzasının karayolu esnek üstyapıları taban zemini stabilizasyonunda kullanımı
Use of Isparta-Gelincik pumice in stabilization of highway flexible pavement subgrade
- Tez No: 237278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pomza, Stabilizasyon, Yol taban zemini, Pumice, Stabilization, Subgrade
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada ülkemizde yaygın yatakları bulunan volkanik kökenli bir kayaç türü olan Isparta-Gelincik pomzasının atık kısmının, esnek üstyapılarda yol taban zemininde stabilizasyon malzemesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Stabilizasyonda, plastiklik özelliği yüksek killi Antalya malzemesi olan yol taban zeminine, Isparta-Gelincik pomzasının atık kısmı belirli oranlarda karıştırılarak uygulanmıştır. Çalışmada öncelikle, hafif agreganın fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Numuneler üzerinde dona karşı dayanıklılık (Sodyum Sülfat deneyi), sağlamlık (Aşınma), limit deneyleri, CBR ve dinamik üç eksenli deneyleri uygulanmıştır. Hafif agreganın esnek üstyapılar yol taban zemininde mekanik stabilizasyon malzemesi olarak kullanılabilirliği belirlenmiştir.Yol taban zemini stabilizasyonunda, kullanılabilirliği belirlenen plastik olmayan Isparta-Gelincik pomzası, plastiklik değeri yüksek olan Antalya malzemesi ile plastikliğini azaltmak için farklı oranlarda karıştırılmıştır. Bu karışımlar üzerinde limit deneyleri yapılarak bulunan kullanılabilir malzeme üzerinde taşıma oranının belirlenmesi için CBR deneyleri yapılmıştır. Ayrıca bu karışım oranlarında malzemelerin esnekliğini belirlemek için dinamik üç eksenli deneyleri uygulanmış ve Esneklik modülü değerleri belirlenmiştir.Sonuç olarak, Isparta-Gelincik pomzası karayolu esnek üstyapıları yol taban zemininde, mekanik stabilizasyon malzemesi olarak kullanılabileceği, karışımı yapılan malzemenin taşıma oranı ve esneklik modülünün arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, pumice?s waste of the Isparta-Gelincik which is a rock type with volcanic originly have been searched the usability as a stabilization material in subgrade in the flexible pavement. At the stabilization, subgrade which is a high plastic clayey Antalya material, the pumice?s waste of the Isparta-Gelincik have been mixed in different amounts.In the study, initially, the physical properties of the light weight aggregate material have been analyzed. Then, a few experiments have been carried out by using experiment sample such as stability to the freeze, solidity (Los Angeles), strength, Atterberg limits, CBR, repeated load triaxial (RLT) test. And the pumice of the Isparta-Gelincik, the usability of the mechanic stabilization material has been determined in the subgrade of flexible pavement.The non-plastic pumice of the Isparta-Gelincik, Antalya material which is the high plastic properties have been mixed in different amount so as to lessen the amount of plastic limit. And then, the limit experiment has been done. The CBR experiment has been done so as to see the change of strength by the use of usable material. And repeated load triaxial (RLT) experiment has been done so as to see the change of resilient modulus of materials.As a result, It has been determined that the pumice of the Isparta-Gelincik can be used as subgrade material of highway flexible pavement of the mechanic stabilization. And it has been observed that the increased strength of the mixed material.