Reverberation chamber metodu ile haberleşme kablolarının elektromanyetik uyumluluk testlerinin yapılması
Electromagnetic compatibility testing of communication cables with reverberation chamber method
  1. Tez No: 237298
  2. Yazar: MUHAMMET HİLMİ NİŞANCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. YAVUZ CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Signal Integrity, Reverberation Chamber, ElectromagneticCompatibility, Shielding Effectiveness
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tezde ilk olarak haberleşme kablolarının elektromanyetik yayılım ve duyarlılıklarınıölçmede kullanılan genel metotların bazıları incelenmiş ve bu genel metotlarınkullanımında karşılaşılan sorunlara değinilmiştir.Daha sonra haberleşme kablolarının ekranlama etkinliğinin hesaplanması için bu testsistemlerinden Reverberation Chamber test metodunun kullanılmasına kararverilmiş ve simulasyonlar Transmission Line Matrix (TLM) modellemesikullanılarak yansımalı oda içerisinde 4 farklı kaynak lakosyonu ile yapılmıştır. Bukaynak lokasyonlarının farklı kombinasyonları ile elde edilen test sonuçları Matlabprogramında derlenip, elde edilen değerler FSV programı ile karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak bu tez çalışmasında, haberleşme kablolarının elektromanyetikuyumluluk testleri için yeni test yöntemleri geliştirilmesi amaçlanmıştır.Ayrıca yansımalı oda içerisinde farklı sayıda ki kaynakların farklı kombinasyonlardakullanılması ile elde edilen basit yaklaşımın daha kapsamlı test setleri için bir örnekteşkil etmesi.
Özet (Çeviri)
First of all, in thesis some general methods for propagation and sensitivity ofcommunication cables are analized. And these problems are considered.Later on, for efficiency of communication cable shielding , Reverberation Chambermethod is decided to be used. Simulations are done in Reverberation Chamber with4 different source locations using Transmission Line Matrix (TLM) model. Theresults we got from different combinations of these source locations were compiledin Matlab and then these values are compared in FSV.As a Result, in this thesis, developing new test methods for EMC in communicationcables is aimed.Also, we wanted the simple method, various numbered sources with differentcombinations in Reverberation Chamber to be used for comprehensive test sets as anexample.