A new feedback-based contention avoidance algorithm for optical burst switching networks
Optik çoğuşma anahtarlamalı ağlar için geribesleme tabanlı yeni bir çekişme önleme algoritması
- Tez No: 238600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAN ECE GÜRAN SCHMİDT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optik Çoğuşma Anahtarlama, Geribeslemeli Denetim, Çekişme Önleme, Dinamik Yol Atama, Optical Burst Switching, Feedback Control, Contention Avoidance, Dynamic Routing
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezde optik çoğuşma anahtarlamalı ağlardaki çekişme önleme sorununa yönelik ağırlıklı Dijkstra algoritması temelli geribesleme tabanlı bir çekişme önleme yöntemi önerilmiştir.Optik Çoğuşma Anahtarlama, yeni nesil optik internetin yüksek bant genişliği ve çoğuşmalı veri trafiğini desteklemesi için gelecek vaat eden bir yöntem olarak önerilmiştir. Bununla beraber Optik Çoğuşma Anahtarlama yönteminin etkili bir şekilde uygulamaya geçirilmesini sağlamak için çözülmeyi bekleyen çeşitli zorlu sorunlar bulunmaktadır. Optik çoğuşma anahtarlamalı ağlarda 2 veya daha fazla sayıdaki çoğuşma, aynı dalgaboyuna yönlendiklerinde çekişme problemi ortaya çıkmaktadır. Literatürde çekişme çözümüne yönelik çok çeşitli tepkisel yöntemler önerilmiştir. Ancak bunların çoğu ağ yüküne karşı savunmasız kalmakta ve yoğun trafik durumlarında şiddetli kayıplarla karşılaşmaktadırlar. Yoğun trafik durumunda ağ, genel trafiği inisiyatifi ele alacak şekilde kontrol ederek kendini güncelleme yeteneğine sahip olabilir ve bu yöntemle çekişme önleme verimli bir şekilde sağlanabilir.Önerilen algoritmanın performans analizi, OMNET++ benzetim ortamı tarafından sağlanan ağ benzetim sonuçlarından yararlanılarak yapılmıştır. Benzetim sonuçları önerilen çekişme önleme yönteminin çekişme önleme yöntemi kullanılmamış ağara oranla paket kayıp oranını önemli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a feedback-based contention avoidance technique based on weighted Dijkstra algorithm is proposed to address the contention avoidance problem for Optical Burst Switching networks.Optical Burst Switching (OBS) has been proposed as a promising technique to support high-bandwidth, bursty data traffic in the next-generation optical Internet. Nevertheless, there are still some challenging issues that need to be solved to achieve an effective implementation of OBS. Contention problem occurs when two or more bursts are destined for the same wavelength. To solve this problem, various reactive contention resolution methods have been proposed in the literature. However, many of them are very vulnerable to network load and may suffer severe loss in case of heavy traffic. By proactively controlling the overall traffic, network is able to update itself in case of high congestion and by means of this method; contention avoidance can be achieved efficiently.The performance analysis of the proposed algorithm is presented through network simulation results provided by OMNET++ simulation environment. The simulation results show that the proposed contention avoidance technique significantly reduces the burst loss probability as compared to networks without any contention avoidance techniques.