Preferences and evaluation criteria of preschool children related to different types of play materials
Okul öncesi çocukların farklı oyun materyallerine ilişkin tercih ve değerlendirme kriterleri
- Tez No: 238755
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZ A. G. Z. BÖREKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Eğitim ve Öğretim, Industrial Design, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyuncak Tasarımı, Okul Öncesi Eğitim, Oyun Materyalleri, Oyuncaklar, Kişisel kurgular, Toy Design, Preschool Education, Play Materials, Toys, Personal Constructs
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, kişisel kurguya dayalı yarı yapılandırılmış röportajlarla, beş yaşındaki on okul öncesi çocuktan, dört yapı oyun materyali ve dört metalofonun degerlendirilmesi istenmiştir. Çalışmada, söz konusu iki oyun materyalinin, okul öncesi çocuklar tarafından tercih edilen önemli tasarım özellikleri, çocukların kendi değerlendirme kriterleri toplanarak analiz edilmektedir. Elde edilen verilere dayanılarak çocukların tercihleri, değerlendirme kriterleri ve tercihlerinin ardındaki nedenler belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmanın sonuçları, çocukların yapı oyun materyallerini değerlendirirken, yapım metodu, parçaların formu, renk, büyüklük, parça türleri, yapı türleri, yapım kolaylıgı ve malzemeyi göz önünde bulundurduklarını göstermistir. Çocuklar metalofonları değerlendirirken, renk, tuşların yerleşimi, ses, açıkta olma-kapalı olma, form, büyüklük, vurma çubuklarının depolanması, ağırlık, vurma çubuklarının büyüklüğü, tuşların formu, kodlama, vurma çubuğu sayısı, yükseklik ve malzemeyi göz ününde bulundurmuştur. Çalışma ayrıca, çocukların her iki farklı ürün grubuyla ilgili değerlendirme kriterlerinin kendi aralarındaki ilişkinin analizini ve yapı oyunmateryalleri ile metalofonlara ilişkin değerlendirme kriterlerinin karşılaştırılmasını içermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, semi-structured interviews adopted from repertory grid studies are conducted with ten 5-year-old preschool children, during which children are asked to evaluate four types of construction play materials and four types of metallophones. In the study, the important design attributes of these two types of play materials preferred by preschool children are analyzed by gathering their own evaluation criteria. Based on the interview data, children?s preferences, evaluation criteria and the reasons behind their preferences are tried to be identified.The results of the study show that, children evaluated construction play materials considering method of construction, form of the pieces, color, size, types of pieces, types of constructions, ease of construction and material. Children evaluated metallophones considering color, placement of the keys, sound, being in the open- being closed, form, size, storage of the mallets, weight, size of the mallets, form of the keys, coding, number of mallets, number of keys, height and material. The studyalso includes the analysis of the relationships between children?s evaluation criteria for each product group and comparison of the evaluation criteria related to construction play materials and metallophones.