Gaziantep ili meyve sinekleri (Diptera: Tephritidae) faunası ve sistematiği üzerine araştırmalar
Studies on the fauna and systematics of fruit flies (Diptera: Tephritidae) in Gaziantep, Turkey
  1. Tez No: 238876
  2. Yazar: MEHMET YARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Meyve sinekleri, Tephritidae, Fauna, Sistematik, Gaziantep, Türkiye, Fruit flies, Tephritidae, Fauna, Systematic, Gaziantep, Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma 2008-2009 yılları arasında Gaziantep ilinden toplanan Tephritidae örneklerine dayanmaktadır.Araştırma bölgesi içerisinden toplanan 1810 adet örnekten Tephritidae familyasına ait 4 alt familyadan (Aciurinae, Myopitinae, Tephritinae ve Terellinae) 12 cinse (Aciura, Urophora, Acanthiophilus, Campiglossa, Euresta, Sphenella, Tephritis, Tephritomyia, Trupanea, Chaetorellia, Chaeotostomella, Terellia) ait, 27 tür (Aciura coryli (Rossi), Urophora affinis (Fraunfeld), Urophora cuspidata (Meigen), Urophora dzieduszyckii Frauenfeld, Urophora jaceana (Hering), Urophora macrura (Loew), Urophora quadrifasciata (Meigen), Urophora solstitialis (Linneaus), Urophora stylata (Fabricus), Urophora tenuior Hendel, Acanthiophilus helianthi (Rossi), Campiglossa producta (Loew), Euresta bullans (Wiedemann), Sphenella marginata (Fallen), Tephritis dioscurea (Loew), Tephritis hurtvitzi Freidberg, Tephritis postica (Loew), Tephritomyia lauta (Loew), Trupanea amoena (Frauenfeld), Trupanea stellata (Fuessly), Chaetorellia carthami Stackelberg, Chaetorellia loricata (Rondani), Chaetorellia succinea (Costa), Chaetostomella cylindrica (Robineau-Desvoidy), Terellia gynaecochroma (Hering), Terellia luteola (Wiedemann), Terellia serratulae (Linneaus), Terellia virens (Loew) tespit edilmiştir.Çalışma bölgesi içerisinden bulunan alt familya, cins ve türler için bölgesel teşhis anahtarları hazırlanmıştır. Ayrıca türlerin morfolojik tanı ve karakterleri açıklanmış kanat ve aculeus resimleri, konukçu bitkileri verilmiş, çalışma alanı ve dünyadaki yayılış alanları bildirilmiştir.Gaziantep ilinden daha önce meyve sineklerinin varlığına dair hiçbir kayıt bildirilmediği için bu çalışmada bulunan bütün türler Gaziantep ili için yeni kayıttır. Çalışmada Türkiye Tephritidae faunası için yeni kayıt bulunamamıştır ancak çalışma ile Türkiye Tephritidae faunasının belirlenmesine katkıda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study depends on Tephritidae samples collected from Gaziantep province during years of 2008-2009.During the study collected 1702 samples, 28 species (Aciura coryli (Rossi), Urophora affinis (Fraunfeld), Urophora cuspidata (Meigen), Urophora dzieduszyckii Frauenfeld, Urophora jaceana (Hering), Urophora macrura (Loew), Urophora quadrifasciata (Meigen), Urophora solstitialis (Linneaus), Urophora stylata (Fabricus), Urophora tenuior Hendel, Acanthiophilus helianthi (Rossi), Campiglossa producta (Loew), Euresta bullans (Wiedemann), Sphenella marginata (Fallen), Tephritis dioscurea (Loew), Tephritis hurtvitzi Freidberg, Tephritis postica (Loew), Tephritomyia lauta (Loew), Trupanea amoena (Frauenfeld), Trupanea stellata (Fuessly), Chaetorellia carthami Stackelberg, Chaetorellia loricata (Rondani), Chaetorellia succinea (Costa), Chaetostomella cylindrica (Robineau-Desvoidy), Terellia gynaecochroma (Hering), Terellia luteola (Wiedemann), Terellia serratulae (Linneaus), Terellia virens (Loew) belonging to 12 genera (Aciura, Urophora, Acanthiophilus, Campiglossa, Euresta, Sphenella, Tephritis, Tephritomyia, Trupanea, Chaetorellia, Chaeotostomella, Terellia), were recorded from 4 subfamilies (Aciurinae, Myopitinae, Tephritinae and Terellinae) from the region.Identification keys for subfamilies, genera and species of the specimens collected from the region were constructed and morphological charecters of the species were presented together with the wings and aculeus illustrations. In addition, among these distribution of the species in the region and the world was stated.Because of there is no record from Gaziantep belongig Tephritidae family, all of the species is new record for the region. This thesis is the first study in the area so it will asist to determine the Turkey Tephrtidae fauna.