Modüler sistemde meslek liselerinde görev yapan meslek öğretmenlerinin alan ve uyum süreçlerinin incelenmesi
Analysis of field specialisation and conformity processes of vocational teachers working in vocational high schools with modular system
- Tez No: 238911
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Modüler Eğitim, MEGEP, Mesleki yeterlilik, Uyum Süreci, Mesleki Eğitim, Modular Education, SVET, Occupational Competency, Conformity Process, Vocational Education
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Toplumların kalkınmasında mesleki eğitimin önemi büyüktür. Çağı yakalamış, teknik bilgiye sahip, aynı zamanda sosyalleşmiş bireyler yetiştirmek mesleki eğitimin temel amacıdır. Ülkemizde mesleki eğitimdeki olumsuzlukların giderilmesi amacıyla Mesleki Eğitim Ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP) kapsamında yeni bir yapılanmaya gidilmiştir. Modüler programlarla desteklenen, her aşamasında değerlendirmesi yapılan, değerlendirme sonucu belgesel ve ulusal geçerliliği olan bir sertifikasyonla ödüllendirilen, mesleki nitelikleri içeren, yapılandırılmış bir veri tabanıyla sürekli desteklenmekte olan sistemin her düzeyinde kalite garantisi sağlamak ve kendini sürekli yenileyen bir eğitim sistemi ortaya konmak istenmektedir.Fakat bu değişim süreci çok hızlı ve biraz sıkıntılı gerçekleşmekte; bu hızlı değişimin yükünü tabiî ki en çok öğretmenler hissetmektedir. Sistemin uygulayıcıları öğretmenler projenin amaca ulaşmasında en önemli rolü üstlenen kişilerdir. Öğretmenlerin modüler eğitim sistemini tanıma düzeyleri, alan bilgilerini ne kadar yeterli gördükleri, modüler sisteme ne düzeyde uyum sağladıkları ve modüler sistemi nasıl değerlendirdiklerine ilişkin düşünceleri bu çalışma ile ortaya konmak istenmiştir.Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Beş bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde; problem durumu, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, alt problemler, sayıltılar, sınırlılıklar ve tanımlar yer almıştır. İkinci bölümde mesleki eğitim ve sorunlar, MEGEP ve modüler eğitim sistemi, öğretmen yeterlilikleri hakkında ilgili literatüre yer verilmiştir. Çalışmalar kısmını oluşturan üçüncü bölümde, araştırmanın yöntemi, evren ve örneklemi, verilerin toplanması, çözümü ve yorumlanmasına ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, elde edilen bulgular bağımsız değişkenlere göre istatiksel yöntemler kullanılarak tablolar haline getirilmiş ve gerekli yorumlar ve tartışmalar yapılmıştır. Beşinci bölümde ise sonuçlar ve elde edilen bilgiler doğrultusunda öneriler yer almıştır.Elde edilen sonuçların bazıları şöyledir:21-31 yaş arası öğretmenlerin modüler sistemi tanıma düzeyleri diğer yaş gruplarına oranla biraz daha fazladır.Bilişim Teknolojisi öğretmenleri modüler sistemi en olumlu değerlendirenlerdir.Hizmet içi eğitimler öğretmenlerin modüler sistemde alan yeterliliklerine ve uyum süreçlerine olumlu katkı sağlamıştır.Lisansüstü eğitim düzeyine sahip öğretmenler en fazla alan yeterliliğine sahip olan ve uyum sürecinde en az sıkıntı çeken öğretmenlerdir. Eğitim ile ilgili yayınları takip eden öğretmenler ise modüler sisteme daha olumlu bakmaktadırlar.Öğretmenlerin geneli sertifika sınavlarının nasıl yapılacağını bilmemekte ve sertifikaların ne şartlarda verileceğini merak etmektedir.
Özet (Çeviri)
Vocational education has great importance in development of societies. The main objective of vocational education is to educate individuals, who capture the contemporary period, who are equipped with technical knowledge, and who are socialised at the same time. In our country, in order to relieve the negativities in vocational education, a new structure is being established in the scope of The Project of ?Strengthening The Vocational Education and Training System in Turkey? (SVET). With the system, which is supported with modular programs, assessed within the process, conferment with a documented and internationally valid certification at the end of the assessment, continuously supported with a structured database, it is aimed to sustain quality warranty in each level of the system and to set up an education system that can be altered continuously.Yet, this changing period is rather fast and problematic and, the load of the change is felt normally at most by teachers. The implementers of the system, teachers, are the ones that bear the most important function in the system. It is aimed to put forward the teachers? view regarding their knowledge level of modular education system, to what extent they perceive their field knowledge as competent, to what extent they achieve conformity with the system and how they evaluate the modular system with this study.Screening method is used in this study. In the first section of the research, which is structured with five sections, the situation of the problem, the objective of the research, sub-problems, hypotheses, limitations and descriptions took place. In the second section, vocational education and problems, SVET and modular education system and literature related with teacher competencies were given. In the third section that constitutes studies, information regarding the method of the research, population and sample of the research, data collection, analysis and evaluation of the data were given. In the fourth section, the findings were tabulated with statistical methods according to independent variables and the regarding evaluations and discussions were made. In the fifth section, the suggestions according to findings and information derived took place.Some of the findings are as following:The level of acquaintance of teachers aged between 21 and 31 with the modular system is slightly higher than that of other age groups.Information Technology Teachers are the ones that perceive the modular system most positively.On the service trainings contributed to teachers? field competencies and conformity processes regarding the modular system.Teachers who have graduate education are the teachers who have the most compatible level of field competencies and who struggled least in the conformity process. Teachers who follow publications related with education also view the system more positively.The majority of teachers are not aware of how the certificate exams will be made and under which circumstances the certificates will be delivered.