Organizational communication and its relation to job satisfaction -a study in the banking sector
Organizasyon içi iletişim ve iş memnuniyeti ilişkisi -bankacılık sektöründe bir çalışma
- Tez No: 239069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN AKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizasyon içi iletişim, İş memnuniyeti, Organizational Communication, Job Satisfaction
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezin amacı organizasyon içi iletişimin altında yatan faktörleri anlamak ve banka çalışanları açısından organizasyon içi iletişimle iş memnuniyeti arasındaki ilişkiyi keşfetmektir. Data toplama işlemine toplam olarak 100 çalışan katılmıştır. Araştırmada organizasyon içi iletişim ve iş memnuniyeti anketleri uygulanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, iletişim stili, iletişim ağı, iletişimcinin karakteristik özellikleri ve iletişim becerileri organizasyon içi iletişimi belirleyen faktörler olarak bulunmuştur.Uygulanan faktör analizine göre, iletişim stili ve iletişim ağı organizasyon içi iletişimi etkileyen en önemli iki unsur olarak bulunmuştur. Faktör analizi ayrıca göstermektedir kiiletişim becerileri ve iletişimcinin karakteristik özellikleri de organizasyon içi iletişimi etkileyen diğer iki unsurdur. Analiz sonucunda görülmüştür ki bu 4 faktörün organizasyon içi iletişimi açıklama gücü 68,85'tir. Faktörlerin güvenilirlikleri 0.7'nin üzerinde olup araştırmanın güvenilirliğini ve ölçülebilirliğini desteklemektedir.Korelasyon analizine bağlı araştırma bulguları, organizasyon içi iletişim ile iş memnuniyeti arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. İş memnuniyetinin en iyi iletişim ağı ile ilişkili olduğu bulunmuş olup ardından iletişim stili, iletişimcinin karakteristik özellikleri ve son olarak da iletişim becerileri gelmektedir.Bundan başka, regresyon analizine bağlı olarak bağımsız değişkenlerin iş memnuniyetini26.7 (R2 )'lik bir yüzdeyle açıkladığı bulunmuştur. Analiz göstermektedir ki sadece iletişim ağı ve iletişim stili olan iki bağımsız değişken iş memnuniyetini açıklayabilmektedir.Son olarak, bu çalışmadaki t-test analizlerine göre, çalışanların organizasyon içi iletişimi algılamaları ve iş memnuniyetleri bakımından cinsiyete bağlı farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to understand the underlying factors of organizational communication and to find out the relationship of organizational communication with job satisfaction of the bank employees. A total number of 100 respondents participated in the data collection process. Organizational communication and job satisfaction questionnaires were implemented in this research.According to the research results, communication style, communication network, communicator characteristics and communication skills were found to be the factors of organizational communication.According to the factor analysis applied, communication style and communication network are found as the two most important factors that influence organizational communication. The factor analysis also showed that communication skills and communicator characteristics are the other two factors that influence organizational communication. As the result of the analysis, it was seen that the explanatory power of these four factors ?explaining organizational communication? is 68,85. The reliabilities of these factors were over 0.7 which supported the reliability and measurability of this research.The research findings, based on correlation analysis showed that there was positive relationship between organizational communication and job satisfaction. It was found out that job satisfaction correlated best with communication network, then with communication style, then communicator characteristics and finally with communication skills.Moreover, depending on the regression analysis applied, it was found that the independent variables explained job satisfaction with 26.7% ( R2 ). The analysis showed that communication network and communication style were the only two independent variables in explaining job satisfaction.Finally, according to the independent t-test analyses, it was found that there was no gender difference on employees? perceptions of organizational communication and job satisfaction in this study.