Modern eğitim yöneticilerinin özellikleri ve bir alan çalışması
The qualities of contemporary school administrators and a scope study
  1. Tez No: 239214
  2. Yazar: DİLARA NERGİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ BÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: modern eğitim yöneticisi, yetkinlikler, contemporary manager, competence
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yeni bir yüzyıla girerken, her zamandan çok, eğitimde kalitenin üzerinde durmanın gereği olduğu bilinmektedir. Çünkü yeni yüzyılın en önemli sıfatlarından biri ?bilgi çağı?dır. Eğitim sürecinin odağında her zaman olduğu gibi, yarın da ?okul? olacağı görülmektedir. Öyleyse yarının okulları bilgi çağı insanını yetiştirecek nitelikte, ?öğrenen örgütler? olmak zorundadır.Günümüzde, bütün dünyada insana ilişkin sorunlar konuşulurken eğitimin liste başı olması, eğitim ve eğitim sorunlarının gelecekte de insanlığın temel sorunu olacağının işareti sayılabilir.Eğitim kalitesinin sorunları, aslında eğitim yönetimi sorununa bağlı olduğu söylenebilir. Okullar iyi yönetilebilirse, eğitimin kalitesi kendiliğinden istenen seviyeye doğru yükselebilecektir.Etkili iletişim becerisi sahip, liderlik, iletişim teknolojisine hakim olma çağdaş yöneticiden beklenilen özellikler arasındadır.Eğitim yöneticilerinin idarî davranışlarının klâsik ya da çağdaş yöneticilik nitelikleri ile nasıl uygunluk gösterdiği, bu tezde irdelenecektir. Bu yönde araştırmanın örneklemini ise İstanbul ili Kadıköy ve Bakırköy ilçelerinde yer alan 121 öğretmen oluşturmuştur. Bu eğitim kurumları tesadüfî örneklem metodu kullanılarak belirlenmiştir. Belirlenen örneklemin tümüne uygulamak üzere amaçlara uygun olarak hazırlanan ölçek veri toplama aracı olarak öğretmenlere dağıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that the need of a qualified education has increased recently, because of the information century people are in. ?School? have always been in the center of education process and it will keep on being. As a result, the schools have to raise principles with proper qualifications in order to be ?learning foundations?.Despite the fact that, the problems related to people factor discussed all over the World, education and problems based on education have always successed to be at the peak. This is the signal that education will continue being a problem in the future as well.It is certain that the problems caused by education stem from the management in education. The level of quality in education will increase itself whether the schools are managed effectively.Knowledge of modern management, technology and communication with people are some of the expected qualifications from a contemporary school manager.It is aimed to evaluate the competence of a contemporary school manager with different aspects, with the help of a questionnaire which is given to 121 teachers chosen randomly from different schools in Kadıköy and Bakırköy.