Dershane ve ilköğretim öğretmenlerinin algılarına göre yöneticilerinin liderlik stilleri (İstanbul ili Anadolu yakası örneği)
Leadership styles of managers according to perceptions of special classroom and primary school teachers (An example İstanbul provincial Anatolia section)
  1. Tez No: 239215
  2. Yazar: KILIÇASLAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü, Sürdürümcü, Serbestlik Tanıyan, Yönetici, Leader, Transformer, Transactional, Laissez-Faire, Manager
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma; ilköğretim düzeyindeki özel dershane yöneticileri ile resmi ve özel okul yöneticilerinin liderlik stillerinin çok boyutlu incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaca yönelik olarak iki bölümden oluşan bir anket düzenlenmiştir. Anket 180 ilköğretim öğretmenine uygulanmıştır. Anketin ilk bölümünde 11 soru ile kişisel bilgiler elde edinilmiştir. İkinci bölümde ise Bass Çok Yönlü Liderlik Davranışları Belirleme Ölçeği kullanılarak ankete katılan ilköğretim öğretmenlerinin müdürleri hakkındaki liderlik algıları belirlenmeye çalışılmıştır. Ölçekte liderlik algısı; dönüşümcü, sürdürümcü ve serbestlik tanıyan liderlik olmak üzere üç boyutta değerlendirilmektedir. Ayrıca dönüşümcü liderlik: karizmatik / ilham verici, entelektüel uyarım, bireysel destek; sürdürümcü liderlik: ödüle bağlı, istisnalarla yönetim (aktif), istisnalarla yönetim (pasif) alt boyutlarında incelenmiştir.Anket sonuçlarından elde edilen veriler SPSS for Windows 15.0 programında analiz edilerek çizelgeler halinde sunulmuştur. Çalışma sonucunda ilköğretim öğretmenlerine ilişkin 34 tane anlamlı farklılaşma veya ilişki olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet, kıdem, öğrenim durumu, eğitim kurumu türü, müdür cinsiyeti, müdürle çalışma süresi, müdürün öğrenim durumu, okuldaki kıdemi, okul imkanı farklılaşma veya ilişkinin olduğu değişkenlerdir. Ayrıca branş ve müdürün fakülte türü değişkenlerinde farklılaşma veya ilişki bulunmamıştır.Araştırma sonuçlarında bazı öneriler verilmektedir. Ayrıca bu alandaki çalışmalara katkısı olacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research: primary-level public and private schools with special courses for managers of managers leadership style has been done with the purpose of multi-dimensional viewing. To this aim, a survey was organized in two parts. Questionnaires were applied to 180 primary school teachers. In the first part of the survey, personal information was obtained by 11. In the second section of the survey, Bass Versatile Behaviours of Leadership Identification Scale was used to determine leadership perceptions of elementary school teachers? managers. Scale leadership perceptions; transformer, transactional and Laissez-Faire leader are assessed in three dimensions. Moreover, Transformer leadership: Charismatic / inspiring, intellectual stimulation, individual support transactional leader: reward depends on management with the exception (active), with the exception management (passive) sub-dimension were examined.Survey results obtained from the data analyzed by SPSS for Windows 15.0 program was presented in the table. Operating results for the elementary school teachers or 34 grains of different relationships were determined to be significant. found meaningful variables; gender, seniority, educational status, type of educational institution, principal gender, duration of work with directors, directors of the educational status, seniority in the school, school facilities. Moreover manager's faculty type and in the variables of branch, were not found any differences or relationships.Research results are given some suggestions. Moreover, studies in this area are expected to be contributed.