İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik benlik düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of primary school 8 th grade student's level of academic ego
  1. Tez No: 239216
  2. Yazar: NECMETTİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Benlik, Benlik, Kişilik, Mesleki Rehberlik, Academic Ego, Ego, Personality, Professional Guidance
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma,İlköğretim Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Akademik Benlik Kavramı düzeylerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırma; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular ile Yorum ve Sonuç,Tartışma ve Öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır.Bu araştırma, ilköğretim 8. Sınıf öğrencilerinin akademik benlik kavramı düzeylerinin demografik özelliklerle ilişkisini inceleyen , tarama modeli kullanılan bir çalışmadır.Bu çalışmanın verileri 2007-2008 öğretim yılında İstanbul ili Anadolu Yakası Tuzla, Pendik ve Kartal ilçelerinde bulunan tesadüfü örneklemle seçilen 3 ilköğretim okulunda öğrenim gören 300 ilköğretim okulu sekizinci sınıf öğrencilerinden toplanmıştır. Araştırmada verilerin toplanması için anket uygulanmıştır. Anket iki kısımdan oluşmaktadır.' Kişisel bilgiler formu' Yıldız Kuzgun tarafından geliştirilen Akademik Benlik Kavramı Ölçeği'uygulanmıştır.Araştırmada demografik değişkenler gruplandırılmış ardından öğrencilere uygulanan Akademik benlik kavramı ölçeğinin (ABKÖ) puanlanmıştır. Daha sonra elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Bunları izleyen aşamada, araştırma grubunu oluşturan öğrencilerin demografik özelliklerini betimleyici frekans ve yüzde dağılımları çıkarılmıştır.Örneklem grubunu oluşturan öğrencilerin cinsiyetlerine göre (ABKÖ) puanlarının farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için bağımsız grup t testi,anne ve baba eğitim durumu ile gelir durumlarına göre (ABKÖ) puanlarının farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA),yapılmıştır.Elde edilen veriler bilgisayarda ?SPSS for Windows 13.0 Versiyonu?programında çözümlenmiş, anlamlılıklar 0,05 düzeyinde sınanmıştır.Araştırma sonucunda ulaşılan sonuçlar:1-Cinsiyete göre ;sözel yetenek ve sanat,müzik ilgi alanlarında kız öğrenciler lehine olumlu farklılık görülmüştür.Mekanik ilgi alanında erkek öğrenciler lehine olumlu farklılık görülmüştür.2-Anne eğitim durumuna göre ;sayısal yetenek ve ikna,müzik ilgi alanlarında annesi lise mezunu öğrenciler lehine olumlu farklılık görülmüştür.3-Gelir durumuna göre ise ;göz el koordinasyonu yetenek alanında ,ikna,yabancı dil ilgi alanlarında gelir durumu iyi olan öğrenciler lehine olumlu farklılık görülmüştür.Gelir durumu ortanın altında olan öğrencilerde sanat ilgi alanında olumlu farklılık görülmüştür.4-Baba eğitim durumunun öğrencilerin yetenek ve ilgi alanlarının gelişiminde olumlu bir farklılığa yol açmadığı görülmüştür.Araştırma ile öğrencilerin demografik özelliklerinin akademik benlik düzeylerini ne kadar etkilediği ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçları bu konular da daha önce yapılmış araştırmaların sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the concept of academic ego of 8 th grade students. The study consists of eight main sections. These are ıntroduction,literature,review,method,findings and comments,results and lastly discussion and suggestion.This study analizes the concept of academic ego of 8 th grader students and it?s relation with demographic features .Scanning model is used in this study. The data was collected in 2007-2008 academic year from randomly selected three primary schools in Tuzla,Pendik,Kartal districts of İstanbul .Questionaires were applied in order to collect data. The questionaire consists of two parts: personal information form and ascale of academic ego concept which is developed by Yıldız KUZGUN.In the study,first of all,demographic variences have been grouped and the scale of academic ego concept has been scored.The statistical analisis of the data has been carried out in the computer.In the following stages ıf descriptive frequencies and percentage distribution of demographical features of students from experimental group,according to gender,vary or not,independent varience T-test has been carried out. Tosee ıf the scores vary according to the educational level of parents,one-way varience analisis (ANOVA) has been applied through SPPS for Windows 13.0 version and significance has been tested in the level of 0.05Here are the results of the study:1-In terms of gender ,in the interest field of verbal skills,art and music positive differences have been observed in favor of girls.In terms of mechanical interest field,positive variences have been observed in favor of boys.2-In terms of `Mother?educational level?,in the interest field of mathematical skills,persuasion and music,positive variences have been observed in favor of the ones whose mothers are lycee-graduates.3-In terms of income-level,in the interest field of eye-hand coordination,persuasion and foreign language,positive variences have been observed in the favor of the ones with good ıncome level.In the art field ,positive variences (differences) have been observed in the favor of the students with-below-avarage income ?level4-It?s been observed that `father ?educational level? of students doesn?t result in positive differencesThrough this study,it has been tried to put forward to what extend demographic features effect student?s level of academic ego.The results have been compared with the related studies carried out previously