ÖSS'de sorulan Türkçe sorularının taksonomik açıdan değerlendirilmesi
- Tez No: 239244
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET CEMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe soruları, Türkçe öğretimi, soruların sınıflandırılması, ÖSS, ölçme, değerlendirme, Turkish questions, Turkish instruction, questions of taxonomi, ÖSS, measurement, evaluation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, ÖSS'de sorulan Türkçe sorularını, konularına ve Bloom taksonomisine göre sınıflandırmak; ayrıca soruların hangi konulardan sorulduğunu ve bu konularla bilişim basamakları arasında nasıl bir ilişki olduğunu tespit etmektirAraştırmanın evreni, ÖSS'de sorulmuş Türkçe sorularıdır. Araştırmanın Örneklemini 1999 - 2005 yılları arasında sorulmuş 314 soru oluşturmuştur. Çalışma örneklemini oluşturan Türkçe soruları, http://www.osym.gov.tr adresinden alınmıştır.ÖSS'de 1999 yılından 2005 yılına kadar yedi yılda toplam 314 Türkçe sorusu sorulmuştur. En çok soru ?paragrafın yorumu?ndan (104 soru) sorulmuş, en az soru ?anlatım teknikleri?nden (11 soru) sorulmuştur. Paragrafın yorumu konusundan sorulan soru sayısı toplam soru sayısının yaklaşık üçte biri kadardır. Cümlede anlam ve paragrafın yorumu konularından sorulan soruların toplamının, toplam soru sayısının yarıdan fazlası(% 51.3) olduğu görülmüştür.1999 yılından 2005 yılına toplam 314 sorunun bilişsel basamaklara göre dağılımı ise şöyledir: En çok soru (134) analiz basamağında, en az soru (3) bilgi basamağında sorulmuştur. Kavrama düzeyinde sorulan soru sayısının, toplam soru içindeki payı % 29.2'dir. Analiz basamağında sorulan soru sayısı, toplam soruların üçte birinden daha fazladır (% 42.7). Bu sonuçtan da anlaşılacağı gibi, özellikle kavrama ve analiz yeteneğine sahip öğrenciler, ÖSS'de daha başarılı olmaktadır.Üst düzey bilişsel basamakları (analiz, sentez, değerlendinme) ölçen soru sayısının (193) toplam soru sayısına (314) oranı % 61'dir. Bu oran yeterli gözükse de üst düzey soru sayısının, kendi içindeki dağılımının çarpık olduğu görülmüştür. Analiz basamağından 133 soru sorulmuş; ama sentez basamağından sadece 16, değerlendirme basamağından ise 44 soru sorulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to classify Turkish questions asked in ÖSS according to their topics and Bloom?s taxonomy, and to figure out about what topics these questions are askedand to determine the relation between these topics and cognitive levels of students.The resource of this study is the Turkish questions asked in ÖSS. Questions constructing the framework of this study have been taken from http://www.osym.gov.tr internet address.314 Turkish questions have been asked in ÖSS in seven years from 1999 to 2005.The most questions have been asked in ?paragraph comprehension? (104 questions) and the least questions have been asked in ?explanation techniques? (11 questions). Paragraph comprehension questions are one third when we regard all questions. It has been concluded that sentence meaning and paragraph comprehension questions are more than all other questions. (%51.3).The classification of 314 questions asked in seven years from 1999 to 2005 according to cognitive levels of students is as below; The most questions have been asked in analysis level (134 questions), the least questions have been asked in information level (3 questions). The rate of questions in perception level is % 29,2. Questions asked in analysis level are more than one third when we regard all questions.( %42,7). As it can be concluded from these results, students who are good at the levels of analysis and perception can be more successful than other students.The rate of the qestions asked in high cognitive levels( analysis, synthesis, evaluation) is %61 to all questions. Although this rate seems to be enough, the rates of the numbers of questions in all cognitive levels is not systematic. 133 questions have been asked in analysis level; however, 44 questions have been asked in evaluation level.