TRT Türk halk müziği repertuarında bulunan Azerbaycan sözlü ezgilerinin sözel olarak incelenmesi
Verbal analysis of Azerbaijan songs from TRT Turkish folk music repertoire
  1. Tez No: 239364
  2. Yazar: UMUT ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇETİN KÖRÜKÇÜ, ÖĞR. GÖR. YÜCEL PAŞMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Derleme, TRT Repertuarı, Azerbaijan, Anthology, TRT Repertoire
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu çalışmanın konusu olan ?TRT Türk Halk Müziği Repertuarında Bulunan Azerbaycan Sözlü Ezgileri?ni sözel olarak incelemeden önce Azerbaycan'ın tarihçesine ve Azerbaycan müzik kültürüne değinilmiştir. Yüzyıllar içinde Azerbaycan bölgesinde müziğin nasıl geliştiğini ve değiştiğini, günümüz Türkiye'sinin müzik kültürüyle ortak yanları ve benzerliklerini işlenmiştir.Türk milletinin farklı bir coğrafyada oluşturduğu sanat eserlerinden biri olarak yaklaştığımız Azerbaycan sözlü halk ezgilerinin, TRT Repertuarında yer alan kısmının derlenmesinde izlenen yöntemlerin sağlamlığının anlaşılabilmesi için folklor, derleme, derlemecilik konularına değinildi. Daha sonra elde edilen bilgiler ışığında ?TRT Türk Halk Müziği Repertuarında Bulunan Azerbaycan Sözlü Ezgileri?ni sözel olarak incelenerek, TRT Türk Halk Müziği Repertuarında Bulunan Azerbaycan Sözlü Ezgileri'ndeki sözel yanlışlar raporlanmıştır. Elde edilen bilgiler ve yapılan inceleme sonunda yapılan sözel yanlışların nedenleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this work constitutes the verbal analysis of Azerbaijan folk songs which are present in TRT Turkish Folk Music repertoire. Before going to the subject we prefer to give a general view of the history and the music culture of Azerbaijan. The study of the development and the evolution of music culture in Azerbaijan region under the domination of Turks over the centuries as well as the determination of resemblances with contemporary Turkish music culture represent subsequent topics of the study.We consider Azerbaijan verbal folk songs as a work of art produced by Turkic people in a different geography. In order to analyze the validity of the methods used in the collection of Azerbaijan verbal folk songs in TRT repertoire, we made a survey of folklore studies and anthologies. Through the information gathered by this study, we were able to distinguish and make a repertory of the mistakes which exist in the Azerbaijan verbal folk songs of TRT Turkish Folk Music repertoire and we explained the reasons of the mistakes.