Yönetişim kavramına eleştirel bir yaklaşım ve Tuzla Kent Konseyi örneği
A critical approach to the concept of governance and the example of Tuzla City Council
- Tez No: 239383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENSAR NİŞANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Küreselleşme, Neoliberalizm, Demokrasi, Tuzla Kent Konseyi, Governance, Globalization, Neo-Liberalism, Democracy, The City Council of Tuzla
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez, ?katılımcı bir model? olarak uygulanmaya çalışılan yönetişim olgusunu ele almaktadır. Yönetişim olgusuna ilişkin farklı ideolojik yaklaşımların farklı söylemleri bulunmaktadır. Bu söylemlerde dile getirilen ilkelerin uygulamadaki sonuçlarına Tuzla Kent Konseyinde yapılan saha araştırmasıyla varılmaya çalışılmaktadır.İlk bölümde yönetişim olgusunun tanımı yapılmakta ve yönetişim kavramının tanımlayıcı nitelikleri ortaya konulmaktadır. Yönetişim olgusunun ortaya çıkmasında ve gelişmesinde önemli katkıları olan faktörler olarak küreselleşme sürecinin ve neoliberal ideolojinin bu sürece olan katkıları irdelenmektedir. Yönetişim modeli eleştirel bir gözle ele alınırken, ?katılımcı bir model? olarak ileri sürülen yönetişimin, bir elit yönetimi şeklinde devreye girdiği savunulmaktadır.İkinci bölümde yönetişim modelinin uygulanma aşamasındaki alanları, aktörleri ve uygulama modelleri incelenmektedir. Yönetişim ulus üstü, ulusal ve ulus altı olmak üzere üç alanda uygulanmaktadır. Bu alanlarda yönetişim olgusunun seyrine bakılmakta ve aktörlerin rolü incelenmektedir. Küreselleşmeyle birlikte değişime uğrayan ulus devletin, yönetişim modeliyle birlikte otorite kaybına uğramakta olduğu saptanmaktadır.Üçüncü bölümde yönetişimin hesap verebilirlik, katılımcılık, şeffaflık gibi ilkelerinin uygulamada ne şekilde sonuçlandığı, Tuzla Kent Konseyi ile ilgili saha çalışmasıyla ulaşılmaktadır. Modelin söyleminde ortaya konulan ilkelerin, kent konseyi üyelerine ne şekilde yansıdığı, bu modelin üyelerce nasıl karşılandığını ve bu yapının yerel demokrasiyi geliştirebilirliği araştırılmaktadır. Yapılan ankette kent konseyi üyelerince verilen cevaplar değerlendirilmekte ve katılımcılığın yeteri kadar uygulanmadığı sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the governance which is implemented as a participant model. The results of implementation of principles which is used in governance rhetoric are gained from a survey which is done in City Council of Tuzla.In the first part of the study there is a description of governance and its specialties. The factors that play important roles in the emergence of the governance such as globalization, neo-liberal ideology and the impacts of each factors on that process are defined. The model of governance is analyzed in a critical view and defined as a participant model. Also it is argued that the governance emerged as an elite government.In the second part the actors and processes that have roles in the implementation of governance model are examined. These actors and processes are analyzed under three topics: supranational, national and sub-national. The roles of actors are clarified in these processes. It is determined that the nation state that is forced to change by the globalization loses its authority with the emergence of governance. It is implied that the governance is implemented with its actors and processes in order to reply the management problems.In the last part, the results of implementation of governance model?s principle are gained with the survey which is done in The City Council of Tuzla. It is investigated that how the principles which are used in the rhetoric of the model affect the members of The City Council, how the members perceive these principles and how that model improves the local democracy. The replies of the members to the survey are evaluated and as the consequence of that survey it is implied that the participant is not used enough.