Özgün seramik yüzeylerin iç mekân düzenlemelerinde kullanımı
  1. Tez No: 239577
  2. Yazar: ŞULE KURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. H.SERDAR MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ceramic, Place, Original, Artistic ceramic
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu arastırmaya seramigin baslangıçtan günümüze kadar olan gelisimsürecinde, diger sanat dalları gibi çagdas seramik sanatına nasıl dönüstügüylebaslanmıstır.Çagdas seramik sanatında soyut anlatım biçimlerine yönelme, öz ve biçimiliskisinin sorgulanması gibi sanatın elestirel yaklasımlarını da içine almasıylakapsamını genisletmesi arastırılmıstır. Mühendislik bilimleri teknolojilerinden vesanatın diger dallarından da beslenerek gelisen seramik sanatı artık içerik-biçim-renkanlatımı ile de felsefi açıdan da kendini ortaya çıkarmayı basardıgı gözlenir.Arastırma kapsamında tasarının tanımı, tasarıdaki bütünlük ilkesindenhareketle seramik çalısmaların olusum asamaları ve içerdikleri anlamlar tartısılmıstır.Biçim-içerik ve özün ayrımı da tanımlanarak arastırma genisletilmistir.Son bölümde, yapılan seramiklerin görsellerini ve yüklendikleri anlamlartartısılıp yorumlanarak arastırma sonuçlandırılmıstır.Anahtar Kelime: Seramik, Mekan, Özgün, Sanat Seramigi.
Özet (Çeviri)
This research begins with an account of how ceramic has evolved into themodern art of ceramic like the other arts since its outset until now.Moreover, the tendency towards the forms of abstract expression in modernart of ceramic and the extension of its scope to include the artistic critical approachessuch as questioning the essence and form were analyzed in this research. It isobserved that the art of ceramic, which has improved as being fed by other fields ofart and the technologies in engineering, has succeeded to stand out both in terms ofcontent-form-color expression and in philosophical terms.In this work, also the term design was defined, and the gradual steps ofcreating a ceramic work based on the integrity principle of design and the meaningsthey convey were discussed. The work was extended to include the distinctionbetween form-content and essence.The work was concluded with a discussion and interpretation of the visualaspects of the ceramic and the meanings they convey.