Kamu yönetiminde yeni bir denetim yolu kamu denetçiliği kurumu
A new supervision method in public administration: public supervisorship association
- Tez No: 239689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Kamu Yönetimi, Denetim, İdarenin Denetlenmesi, Ombudsman, Administration, Public Administration, Supervision, Supervision of Administration, Ombudsman
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Toplumda huzurun ve demokratik yaşamın sağlanması, devlet gücünün sınırlandırılması ve denetlenmesi için çeşitli yollara başvurulmuştur. Bu yolların başında, kamu kurumlarının farklı şekillerde denetlenmesi gelmektedir. Kamu kurumlarının faaliyetleri yargısal, yönetsel ve siyasal yollarla denetlenerek bu kurumların insan haklarını engelleyici özellikleri kaldırılmaya çalışılmaktadır. Bu açıdan denetim son derece önemlidir ve modern kamu yönetimi anlayışının vazgeçilmez özellikleri arasındadır.Bu çalışmada, ülkemizde uygulanan idarenin klasik denetim yöntemleri ile bu denetimlerin eksikleri üzerinde durulmuş ve bu denetim yöntemlerine destekçi olarak kurulacak bir ombudsman kurumunun ülkemize sağlayabileceği katkılar ele alınmıştır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak denetim kavramı ve Türk kamu yönetiminde idarenin denetlenmesi yöntemleri anlatılmıştır. İkinci bölümde ise Avrupa Birliği de dahil olmak üzere bir çok ülkede oluşturulan ombudsman kurumuna ve bu ülkelerdeki uygulamalarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de ombudsman kurumuna yönelik çalışmalar ile 5548 Sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ve kanun için Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararı incelenmiş, bu kurumun oluşturulmasına yönelik yapılan eleştirilere ve önerilere yer verilerek, Kurumun Türkiye'de hayata geçirildiği takdirde sağlayacağı katkılar anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many different ways have been applied to control and limit government?s power in administration and maintain the democratic way of life and peace in the society. Among those, using various ways of supervision of public administration comes first. By auditing activities of public institutions judicially, manegerially and politically human rights obstructive features of public institutions are tried to be removed. Therefore supervision is a number one necessity of modern thinking of public administration.At this study I focused on defficiencies in classic supervision methods of public administration applied in our country and contributions of ?an ombudsman institution? which can be established as a supporter of those methods.This study is consisted of three parts. In the first part, the general concept of supervision and supervision methods in Turkish public administration were described. Ombudsman institution, which is also established in many European countries together with many other non-EU countries, and its? applications in many different countries are mentioned in the second portion of this study. The last part of this study contains works directed to an examination of both ?5548 Public Supervisoship Association Law? and the annulment sentence given by constitutional court for it and ombudsman institution in Turkey. In addition to that, third part also contains critics and proposals on ?ombudsman institution? and possible contributions of it if it can be established in Turkey.