19. yüzyıl Türk saz şiirinde muhtevâ
Contents in Turkish saz poetry in the nineteenth century
  1. Tez No: 239692
  2. Yazar: HALİL CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Folk LitaraTure, Saz Poetry, Turkısh popular Poet-sıngers, minstrel, Beloved, Religıon, Sufızm
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
19. Yüzyıl Türk Saz Şiirinde Muhtevâ konulu tezimiz, bu yüzyılda saz şiirinin en önemli temsilcileri arasında yer alan âşıkların şiirlerindeki muhtevânın tespiti ve açıklamasından meydana gelmiştir.Çalışmamız; ön söz, giriş, on iki bölüm ve kaynakçadan oluşmaktadır.Giriş bölümünde Başlangıcından Günümüze Türk Saz Şiiri Tarihine Genel Bir Bakış, Yüzyıllar İçerisinde Türk Saz Şiiri ve Saz Şairlerinin Hayatları başlıkları altında bu konularla ilgili bilgiler verilmiştir.Birinci bölümde, incelediğimiz şiirlerde geçen Dini Unsurlar, ikinci bölümde Şahıslar, üçüncü bölümde Sevgilide Güzellik Unsurları, dördüncü bölümde Atasözleri ve Deyimler , beşinci bölümde Hayvanlar, altıncı bölümde Yer Adları, yedinci bölümde Bitkiler, sekizinci bölümde Savaş Aletleri, dokuzuncu bölümde Müzik Aletleri, onuncu bölümde Madenler ve Değerli Taşlar, on birinci bölümde Renkler ve on ikinci bölümde de Sayılar yer almaktadır.Çalışmamızda yukarıda ifade ettiğimiz hususların ilgili bölümlerde hangi şairin, hangi şiirinin kaçıncı mısrasında yer aldığı örneklerin sonunda gösterilmiştir. Örnekler sıralanırken şairlerin alfabetik sırası dikkate alınmıştır.Dip not verilirken yazar soyadı ve eserin basım tarihi, ardından ilgili sayfa numaraları yazılmıştır.Kaynakça, çalışmamız sırasında faydalandığımız eserlerden meydana gelmiştir. Sıralama, yazarların soyadları esas alınarak yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : Halk Edebiyatı, Saz Şiiri, Saz Şairi, Âşık, Sevgili, Din, Tasavvuf
Özet (Çeviri)
Our thesis relavant to content in Turkısh saz poetry in the nineteenth century consıstent of detectıon of content and explanatıon in poems of those Turkısh popular poet-sıngers who era one of the most important representıves of saz poetry in thıs century.Our study consists of preface, introductıon, twelve sectıons and references. I?m ıntroductry chapter; it has been given informatıon connected with those issues under headıngs of a general Outlook of hıstory of Turkısh saz poetry from the begınnıng to modern-day, Turkısh saz poetry for centureies and lives of Turkısh popular poet ?singers.In the fırst part: spirutual elements being mentıoned in poems that we examined, in the second part: Persons in the thırd part: beouty element in beloved, in the four part: in the proverbs and idioms, fifty part: animals, in the sixth part: places, names: in the seventh part: Plants, in the eıgh part: war tools, in the nınh part; musıcal insturuments, in the tenth part; mines and precious Stones, in the eveleventh part: colours and in the twelfth part: numbers are involved.In our study in revelant sectıons we mentıoned above, whıch poet and whıch hıs poem is in how monyth verse has been indicadet at the and of hte examples. The alphabetıcal order of poets has been taken into attentıon as examples being classıfied.As food note being given, wrıte?s surname and date of publıcatıon of the work next revelant pages numbers are written.Reference consosts of Works We have benefıted from durıng our study. Coordinatıon has been made based on the write?s surnames.