Cabbar Kulu, Hikaye-i Veysel Karani (giriş-inceleme-metin-dizin)
Cabbar Kulu, Hikaye-i Veysel Karani (introduction-analysis-text-index)
  1. Tez No: 239693
  2. Yazar: AYŞEGÜL KARAÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik? Bektaşilik, tasavvuf, Cabbar Kulu, 19. yüzyıl Türk Dili ve sesözellikleri, Alavite?Bektashi, sufism, Cabbar Kulu, 19?th century Turkish Language andPhonetic features
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 444
Özet
Bu tez, H. 1258/M. 1842 yılında Alevi?Bektâşi bir derviş olan Cabbar Kulu tarafından yazılmış,ali isimli bir şahıs tarafından istinsah edilmiş olan Hikâye?i Veysel Karâni adlı eserin dil hususiyetlerinibelirlemek amacıyla yapılmıştır. 19. yüzyılın son dönemlerine ait inceleme ve araştırmalarabaktığımızda ortaya konulan çalışmaların azlığı dikkatimizi çekmiştir. Bu çalışma ile bu döneme aitbilgilere bir nebze açıklık getirmek amaçlanmıştır.Bu tez, son dönem Osmanlı Türkçesine ait bir eser olan Cabbar Kulu, Hikâye?i Veysel Karâniadlı el yazması eserin okunmasını ve incelenmesini içeren bir çalışmadır. Eserin yazıldığı dönemin sesve biçim özelliklerini ortaya koyabilmek için yapılan bu çalışma giriş, inceleme, metin ve dizinkısımlarından oluşmuştur.Cabbar Kulu, Hikâye?i Veysel Karâni üzerine yapılan çalışma neticesinde genel olarak şuözellikler çıkarılabilir:İlk olarak. 19. yüzyıl yazı dilinin ağırlığına rağmen eser sade, akıcı ve anlaşılır bir özellikgösterir.İkinci olarak, ünlü uyumlarında damak uyumu metinde tam iken dudak uyumu kendini ikilişekilde gösterir.Üçüncü olarak, yabancı kelimelerin bir kısmında görülen sonda vokal türemesi metnimizeorijinallik katmıştır.Son olarak, eserde hem Eski Anadolu Türkçesine hem de Türkiye Türkçesine dair söyleyişlerbir arada bulunur. Bu durumda eserin bir geçiş dönemi eseri olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The present thesis was composed in order to determine the language features of workentitled Hikâye?i Veysel Karâni which is written by a Alawite?Bektashi dervish named Cabbar Kulu inH. 1258/M. 1842 and reproduced by a person named Ali. The rarity of works written in the late 19?thcentury captured our attention following some analysis and investigation. By this work, it?s aimed toprovide a little bit clarification to knowledge that belongs to this period.This thesis is a work that including the transcript of the text and analysis of work entitledCabbar Kulu, Hikâye?i Veysel Karâni which is written in the last period of Ottoman Turkish Language.The work is consist of for parts, called, introduction, analysis, text and index, in order to presentphonetic and morphological features of the period in which the work was written.We may exhibit these broad features after all exercises handled upon Cabbar Kulu, Hikâye?iVeysel Karâni:First of all, despite the intensity of 19?th century literary language, the work has a pure,fluent and comprehensible structure.Secondly, while palatal harmony which is one of vowel harmony is absolute labial harmony isseen in double forms in text.Thirdly, the epenthesis which is seen in some foreign words adds text authenticity.Eventually, dictions from both Old Anatolian Turkish and Turkey Turkish coexist in text.Insuch a case we can indicate that this is a work of transition period .