Türkiye'de İngilizce öğrenim ve öğretiminde karşılaşılan sorunlar (Sivas ili örneği)
Problems in English learning and teaching in Turkey (Sample of Sivas)
  1. Tez No: 239712
  2. Yazar: ÖZLEM AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL TOPRAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, sorunlar, çözüm önerileri, Foreing Language Teaching, Problems, Solutions
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışma, Türkiye' de İngilizce eğitiminde yaşanan başarısızlık nedenlerini incelemeye yönelik olup, çalışma ile Türkiye'deki İngilizce öğretimi sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerilerinde bulunmak amaçlanmıştır.Araştırmanın evrenini Sivas ilinde bulunan ortaöğretim kurumları oluşturmaktadır. Araştırmada maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmış olup, Sivas ili genelinde bulunan ve yabancı dil derslerine branş öğretmeni giren özel ve resmi liselerde çalışan 1 yönetici, 1 İngilizce öğretmeni, 5 öğrenci ve 1 veli araştırma örneklemine dahil edilmiştir. Araştırmaya toplam 69 yönetici, 69 veli, 65 İngilizce öğretmeni ve 345 öğrenci katılmıştır.Tarama modelinde bir çalışma olan bu araştırmada veri toplama aşamasında ?standartlaştırılmış açık uçlu görüşme? tekniği kullanılmıştır. Araştırmada içerik analizine başvurulmuştur. Gerekli kodlama, birleştirme ve kümelemelerle oluşturulan temaların hangi katılımcı grup tarafından kaç kez söylendiğine bakılarak SPSS programı yardımı ile frekans ve yüzde hesabı yapılmış ve veriler tablolaştırılarak okuyucuya sunulmuştur. İngilizce öğretmenleri, öğrenciler, veliler ve yöneticilerin yabancı dil eğitimi sürecinde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara getirdikleri çözüm önerilerinin neler olduğu tespit edilerek; katılımcı gruplar arasında bu konulara yaklaşım açısından herhangi bir farklılık olup olmadığı ve bu sorun ve önerilerin katılımcıların bulunduğu okulun türüne ve tipine göre bir değişiklik taşıyıp taşımadığına bakılmış; bu doğrultuda çeşitli farklılıklar ve benzerlikler saptanmıştır.Araştırma bulguları doğrultusunda, özellikle öğretim yöntemi, kullanılan ders kitapları, öğrencinin psiko-sosyal durumu, ders saatleri, öğretmen yetersizliği, teknolojik donanım eksikliği gibi konularda sistemde çeşitli düzenlemeler yapılaması gerektiği düşünülerek çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the reasons of failure in English Language Teaching in Turkey. It further aims to investigate the problems and find out their resolutions in Foreign Language Teaching.This study was employed in secondary schools in Sivas. In this research, maximum variety sample was applied and the sample of this study consists of 1 administrator, 1 parent, 1 teacher and 5 students from the satate and private high schools of Sivas. The research was carried out on 69 school administrators, 69 student parents, 65 English teachers and 345 students.Data were collected through ?standardized open-ended interview? technique. Content analysis was used in this study. After the process of encoding, combining and clustering, frequency and percent distributions of the data were performed with the help of SPSS program, and they were presented to the reader. The problems encountered by English teachers, administrators, students and parents in the process of English education, and their sugesstions for the resolution of these problems are stated. Also, it is determined whether there are differences or not between the participants in terms of problems and resolutions according to type of schools (A, B, C type) and kind of the schools (Anatolian, normal, private etc) they attend. Findings indicate that there are significant differences and similarities among the participants.Based on the results, some recommondations on such matters like education methods and techniques, courebooks, psychosocial situation of the students, lesson hours, teacher defiency and inadequacy of technological equipment were employed, as it is regarded necessary.