1980 sonrası Türkiye'de ücretlerin gelişimi
Development of salary in Turkey after 1980
  1. Tez No: 239846
  2. Yazar: UFUK IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN MAHİROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi, işveren, ücret, küreselleşme, üretim, Employee, employer, salary, globalization, production
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Devlet hariç tutulursa, endüstri ilişkilerinin aktörlerini işçi ve işveren kesimi, şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Bu iki kesim arasındaki çıkar çatışmasının kaynağını işçilerin genellikle tek gelir kaynağı olan ücretler oluşturmaktadır. İşçiler açısından böyle özellik gösteren ücretler; işverenler açısından ise, karları azaltıcı önemli bir maliyet kaynağı durumundadır. Bu durumda bir kesim ücretleri yükseltmeye çalışırken, diğer kesim ücretleri mümkün mertebe düşük tutmaya çalışmaktadır. Demokratik bir yapı içinde, bu çıkar çekişmesi, çalışma hayatından siyasi, ekonomik hayata kadar bütün hayatı etkileyebilmektedir.Küreselleşme olgusunun yaşamın değişik alanlarında, kendine özgü önemli etkileri içinde, ücretler üzerindeki tesiri, ücretlerin geniş kitlelerin tek gelir kaynağı olması nedeniyle özel önem taşımaktadır. Üretim sürecine emeği ile katılan işçiler, diğer üretim faktörlerinin sahibi sermayedar, girişimci, toprak sahibi içerisinde niceliksel olarak en büyüğünü oluşturmaktadır.Bu çalışmada; Ücret kavramı, ücret teorileri ve Türkiye'de ücretlerin 1980 sonrası gelişimi ele alınmıştır. Türkiye'de 1980 sonrası küresel ekonominin ücretlere etkisi incelenmiştir.Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde; Ücret kavramı, ücretin çalışanlar ve işverenler açısından önemi ele alınmıştır. Daha sonra ücret teorileri, ücret politikası kavramı, ücret politikası türleri ve araçları incelenmiştir.İkinci bölümde; 1980 sonrası Türkiye'de ekonomi politikalarında değişim ve küreselleşmenin ücretlere etkisi incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise; 1980 sonrası Türkiye'de ücretlerin gelişimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The actors of industrial relationships is divided between employee and employer if excepted for state. The root of the self interest disagreement between these the sections usually consists of salaries. In the view of employers, salaries having like these features; in the view of employees, salaries are detactive of benefits and an important cost resourses. In this situation while trying to increase same parts of salaries, other parts of salaries are trijed to hold low salaries. In a democratic construction. This self interest controversy can offect all of life such as working life, political and economical life.The phenomenon of globalization in different fields of life is considerable on effects of salaries for it?s specific effect due to salaries which are unique resourses. Workers taking part in production process with their endeavors are the supreme as quantitative among the owner of another production factors, invertor, promater, landowner.In this studying, the conseptionof salary, slary theories and development of salaries in Turkey after 1980 have been dealed. The effects of global economy in Turkey after 1980 on salaries have been searched.In the first section which is the part of three section, the concept of salary, the importance of salariesin the view of employersand employees have been dealed. After that, salary policiy and kinds of salary policies and their tools have been searched.In the second section, after 1980 in Turkey, economic construction and effects of global ecenomy on salaries have been searched by dealing tools used for determination of salary policies in Turkey and the concepts of salary.In the third section, the development of salaries in Turkey after 1980 has been searched.