Tarık Buğra'nın ?Küçük Ağa? adlı romanındaki isim cümleleri ve bu cümlelerin Türkçe eğitimi açısından değerlendirilmesi
Noun clauses and sentences in Tarik Bugra's book, Kucuk Aga, and evaluation of noun clauses ans sentences in terms of Turkish language education
- Tez No: 262054
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKARTÜRK KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İsim Cümleleri, Küçük Ağa Romanı, Türkçe Eğitimi, Nominal Sentences, Novel Küçük Ağa, Turkish Education
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu tezin konusu, Tarık Buğra'nın ?Küçük Ağa? adlı romanındaki isim cümleleri ve bu cümlelerin Türkçe eğitimi açısından değerlendirilmesidir.Çalışmamızda cümle ve cümlenin özelliklerine değindikten sonra cümlenin ögeleri başlığı adı altında, yüklem, özne, yer tamlayıcısı, zarf tümleci, nesne ve cümle dışı unsurlar konusuna değinilmiştir. Daha sonra isim cümleleri ana başlığı altında, isim cümlesinin özellikleri, isim cümlelerinde yüklemin yapısı, isim soylu sözcüklerle oluşan yüklemler, isim cümlesinde zaman, durum gösterme ekleriyle kurulan isim cümleleri, isim cümlesinde nesne ve yapılarına göre isim cümleleri başlıklarına değinilmiştir. Ayrıca isim cümlelerinin Türkçe öğretimi açısından değerlendirilmesi de ele alınmıştır. ?Küçük Ağa? romanında tespit ettiğimiz bütün örnekler konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bu çalışmada verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The topic of this thesis is the nominal sentences, we took nominal sentences from one of the Tarık Buğra?s novel named `Küçük Ağa? and these sentences are evaluated in terms of Turkish Education.In our study after we mentioned sentence and properties of sentences, under the title of sentence?s elements we also mentioned predicate, subject, object, indirect object, adverbial object and external factors of the sentences. Then under heading noun clauses we discussed importance of the noun clauses, predicate in the noun clauses, predicates are formed by noun clauses, time in the noun clauses, noun clauses are formed by case ending. Also we discussed the evaluation of the noun clauses in Turkish Language Education. In novel `Küçük Ağa?, all the examples have been given for a beter understanding of the subject.