Bir terör örgütü olarak ASALA
ASALA as a terrorist organization
- Tez No: 813347
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇAHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ermeni meselesi, ASALA, Terör örgütleri, Armenian issue, ASALA, Terrorist organizations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ASALA (Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia /Ermenistan'ın Kurtuluşu için Gizli Ermeni Ordusu),20 Ocak 1975 tarihinde Agop Agopyan önderliğinde kurulan bir Ermeni terör örgütüdür. ASALA terör örgütü geçmiş dönemlerde uluslararası düzeyde yapmış olduğu kanlı terör eylemleri ile tanınmıştır. ASALA terör örgütünün temel hedefi bağımsız bir Ermenistan devletinin kurulması, 1915 yılında sözde Ermeni soykırımının intikamının alınması, Türkiye Cumhuriyeti'ne tazminat ödetilmesi olarak nitelendirilebilir. ASALA, bu amaçlara ulaşabilmek için çok sayıda terör eylemi gerçekleştirmiştir. Uluslararası düzeyde Türk konsolosluklarına yapılan terör eylemlerinde birçok diplomat hayatını kaybetti. Ermeniler hedeflerine ulaşabilmek için uluslararası düzeyde ses getiren terör örgütleri kurmuşlardır. Uluslararası düzeyde literatürde oldukça önemli olan ASALA ve JGAG (Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları) terör örgütleridir. ASALA, terör örgütünün diğer terör örgütlerinden farkı kendisini uluslararası düzeyde tanıtmış olması ve Türkiye'deki müttefikleri düşman olarak kabul etmesidir. ASALA terör örgütü Fransa ve Rusya gibi devletler ile iş birliği yaparak Ermeni milliyetçisi düşünce yapısından hareket ederek birçok suikast gerçekleştirmiştir Bu tezde bir terör örgütü olarak ASALA konusu incelenmiştir. Çalışmanın temel hedefi; ASALA terör örgütünün organizasyon yapısı, hedefleri, faaliyetleri, çöküşü, dünya politikası ve siyasi yapıyı etkileme biçimi ile analizler yapmaktır. Çalışma kapsamında ASALA terör örgütü ile ilgili literatürde yer alan akademik araştırmalar derlenmiştir. Bu çalışma ASALA terör örgütü ile ilgili kapsamlı bilgiler vermesi, sadece Asala Terör örgütünün faaliyetleri, gelişimi ve cinayetleri ile ilgili bilgiler içermesi açısından literatürde özgünlüğünü korumaktadır.
Özet (Çeviri)
ASALA (Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia) is known as an Armenian terrorist organization founded on January 20, 1975 under the leadership of Agop Agopian. The ASALA terrorist organization is known for its bloody terrorist acts at the international level in the past. The main target of the ASALA terrorist organization is expressed as the establishment of an independent Armenian state, avenging the so-called Armenian genocide in 1915, and making the Republic of Turkey pay compensation. ASALA has carried out many terrorist acts in order to achieve these goals. Many diplomats lost their lives in terrorist acts against Turkish consulates at the international level. In order to achieve their goals, the Armenians established terrorist organizations that made an international impression. ASALA and JGAG (Armenian Genocide Justice Commandos), which are very important in the international literature, are known as terrorist organizations. The difference of the ASALA terrorist organization from other terrorist organizations is that it has introduced itself at the international level and regards its allies in Turkey as enemies. The ASALA terrorist organization cooperated with states such as France and Russia and carried out many assassinations by acting from the Armenian nationalist mentality. In this thesis, the subject of ASALA as a terrorist organization has been examined. The main objective of the study; is to analyze the organizational structure of the ASALA terrorist organization, its goals, activities, collapse and the way it affects the political structure. Within the scope of the study, academic researches in the literature related to the ASALA terrorist organization were compiled. This study preserves its originality in the literature in terms of providing comprehensive information about the ASALA terrorist organization and only containing information about the activities, development and murders of the ASALA terrorist organization.