İntihar terörizmi ve din
Suicide terrorism and religion
- Tez No: 240094
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İntihar Saldırıları, Din, Terör, Terörizm, Fundamentalizm, Suicide Attacks, Religion, Terror, Terrorism, Fundamentalism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, son yıllarda tüm dünyayı etkisinde bırakan terör ve şiddet olayları ve bu bağlamda taktik olarak geliştirilen intihar saldırıları, sosyolojik nedenleri yanında dini, ideolojik temelinin olup olmadığı ve ne kadar etkili olduğu açısından, tahlil edilmeye çalışılmıştır. Bazı marjinal, fundamentalist oluşumların bir taktik olarak başvurdukları terör eylemleri göz önünde bulundurularak İslam dini ile terör arasında bir bağ kurma çabaları bu terörist grupların amaçlarını besleyerek İslam medeniyetiyle Batı medeniyeti arasında bir çatışmanın sürdürülebilir kılınmasına bir katkıdan başka fayda vermeyecektir. Bazı radikal grupların siyasal, sosyal, ekonomik amaçlarını gerçekleştirmek için dini kullandıkları bir gerçektir. Yalnız bu bahane edilerek bütün Müslümanların suçlanması ve İslam dininin terörü üreten ve destekleyen bir din gibi gösterilmesi, tüm Müslümanlara terörist muamelesi yapılması yanlıştır. Dinin literal yorumuna dayanan partikülarist anlayışa sahip, radikal oluşumlar, dini amaçları doğrultusunda yorumlamakta ve üyelerine hücre tipi yapılanmalarda sembolik etkileşim yoluyla bu görüşleri anlatmakta ve onları eylemlere sevk etmektedir. Kutsal değerlerle bu hücre tipi örgütlere mensup olan bilhassa genç üyeler daha çabuk, daha kolay bir şekilde motive edilmektedir. Böylece bunlar, intihar saldırıları dâhil her türlü eylemi din adına, liderlerinin ve kutsallaştırılan grubun istekleri doğrultusunda kolayca yapabilmektedir. Buna ilaveten intihar saldırısı sonucu birçok masum insan, kadın, çocuk da hayatını kaybetmekte veya sakat kalmaktadır. Bir insanın haksız yere öldürülmesini, insanlığın tümünün öldürülmesiyle eşdeğer tutan, manası; barış, esenlik, mutluluk olan bir dinin bu saldırıları onaylaması elbette mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
This study is an analysis for terror which affects the whole world in the last years, violence events, suicide attacks and their sociological reasons. It also analyses if they have religious and ideological reasons or not and have much they are influenced by religious or ideological reasons. The idea of there is a relation ship between Islam religion and terror, the basic tactics of some marginal and fundamental groups, only helps terrorist groups to make real their aim to continue the conflict between Islamic civilisation and Western civilisation. It is a reality that some radical groups use religion to make real their political, social and economic aims. However, because of these groups it is injustice to accuse all the muslims, to show Islam as a religion producing and supporting terror and to behave all the muslims as terrorists. These radical formations having literal explanation of religion and particularist understanding, explain religion according to their own aims and teach these opinions to their members in cell type small rooms by brain washing and activation method, then they send them to terrorist operations. Especially the young members of these cell-shape associations are motivated by holy values quicklier and easier. Thus, they are easily able to do every kind of terrorist operations even suicide attacks for their political causes under the quite of religiousness, according to both the holy association?s and their leader?s wish. In addition to this, a lot of innocent people, women and children are dying or being crippled. The Islam religion accepts killing a person in a injustice way as the same as killing all the human being and Islam means peace, love, repose, healthiness and happiness. Therefore, it is impossible for Islam to approve terror.