Resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan eğitim personelinin düşünme stilleri ile denetim odakları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The study of relationship between inspection authorities and the thinking styles of pre-school academic personnel at state schools and private schools
  1. Tez No: 240276
  2. Yazar: CANAN ÇEKİÇ ŞENÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim Odağı, Düşünme Stilleri, Okul Öncesi Eğitim, Locus of Control, Thinking Styles, Pre-school Education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; Okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan eğitim personelinin düşünme stilleri ile denetim odağı özellikleri arasında ilişki ve okul öncesi eğitim personeline ilişkin sosyo-demografik değişkenlerle düşünme stilleri ile denetim odağı özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır.İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmanın evrenini, 2008?2009 öğretim yılında İstanbul ili Anadolu Yakasından random olarak seçilen Kadıköy, Üsküdar ve Pendik ilçelerinde resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 600 okul öncesi eğitim personelinden oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Kadıköy, Üsküdar ve Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'ne bağlı okulöncesi eğitim kurumları arasından basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 60 okulöncesi eğitim kurumunda görevli 230 okul öncesi eğitim personeli yanıtları üzerinden yapılmıştır.Araştırmada kullanılan Denetim Odağı Ölçeği, Rotter tarafından geliştirilmiştir. Rotter'ın Denetim Odağı Ölçeğini Türkçeye İhsan Dağ uyarlamıştır.Sternberg-Wagner Düşünme Stilleri Ölçeği, Zihinsel Benlik-Yönetimi Kuramı'nın öngörüleri doğrultusunda geliştirilmiştir. Ölçek Türkiye'de ilk kez Buluş (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlanmıştır.Araştırma verilerinin istatistiksel analizleri ?SPSS 11,5? programı kullanılarak, araştırmacı tarafından bilgisayar ortamında yapılmıştır. Araştırma verilerinin analizleri sonucunda elde edilen bulgulara tablolar halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to explore not only the relationship between thinking styles and locus of control situations of the pre-school educators, but also the relationship between the locus of control and thinking styles with social demographic variables related with pre-school educators.The universe of this study, where relational screening model is used, is composed of 600 pre-school educators working in randomly chosen private and governmental pre-school institutions within Kadıköy, Üsküdar and Pendik, in the Anatolian region of Istanbul, during 2008-2009 academic year. The sample of the study consists of 230 pre-school educators working in 60 pre-school institutions, which are chosen with simple random sampling method in Kadıköy, Üsküdar and Pendik.The Locus of Control Scale used in the study was developed by Rotter. Mr.İhsan Dağ adapted Rotter?s Lotus of Control Scale into Turkish.Sternberg-Wagner Thinking Styles Inventory is developed basing on Theory of Mental Self-Government. This inventory is adapted into Turkish by Buluş (2006).The statistical analysis regarding the data derived from the study were computed with SPSS 11,5. The findings as a result of the analysis were shared as tables.