Değişim sürecinde örgütsel bağlılığı etkileyen faktörlerin incelenmesi: Bir uygulama
The evaluation of the factors affecting the organizational dependency in the changing period and an application
- Tez No: 240477
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Değişim Süreci, Faktör, Örgüt, Örgütsel Bağlılık, Exchange, Changing Period, Factor, Organization, Organizational Dependency
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Değişimler örgütün temel faktörü olan insanın örgütsel bağlılığını, değişimin yönetimine göre farklı şekillerde etkiler. Değişimlerin insan faktörünün örgüte bağlılığını yükseltecek, devam ya da normatif bağlılığı, duygusal bir bağlılığa dönüştürerek, nitelikli bireylerle örgüt amaçlarının gerçekleştirilmesi için daha uzun müddet birlikteliği sağlayacak şekilde yönetilmesi gerekir. Aksi halde değişim, bireylerin örgütsel bağlılığını olumsuz olarak etkiler, bireylerin direnç göstermelerine daha da ötesi örgütten kopmalarına neden olur.Örgütlerin en önemli yönetsel amaçlarından biri, yüksek oranda örgütsel bağlılığa ulaşmaktır. Örgütsel bağlılığı yüksek olan bireylerin, bağlılığı olmayan bireylere göre, örgüte ve üretime katılımları da yüksek olmakta ve örgüt içerisinde daha iyi bir performans gösterdikleri görülmektedir. Ayrıca örgütsel bağlılığı yüksek olan bireyler, örgütün diğer üyeleri ile iyi ilişkiler kurmakta ve tatmin düzeyleri daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle, çalışanların örgütsel bağlılığını tespit edebilmek örgütler için çok önemli kabul edilmektedirDeğişim sürecinde bireylerin örgütsel bağlılıklarının yükseltilmesi için değişimin gerekçelerinin bireylere anlatılması, fikirlerinin alınması, açık olunması ya da onların da değişim sürecine katılmalarının sağlanması çok önemlidir.Değişim sürecinde örgütsel bağlılığın seramik sektöründe araştırıldığı bu çalışma, Eskişehir ve Bilecik illeri örnekleminde gerçekleştirilmiş ve bu illerde seramik sektöründe çalışanların örgütsel bağlılıkları değişim orijininde araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, velocity of change is rising continuously, so, activity and success of organizations depend on their adaptation of change. As organizations have been adapting to change or working try to change, they shouldn?t ignore ?human being? that is the most important factor of organizations. Changes effect human (people) who is the main factor of organizations and human?s organizational devastation differently, according to management of change. Changes have to be managed like this; to raise of organizational devotion of human being factor and to transform continuation or normative devotion in to emotional devotion, to provide longer time togetherness with well-qualified people to achieve aims of organization. Otter wise, change effects negatively on people?s organizational devotion and causes, resistance of people, moreover it makes people leave the organization.One of the most important managerial aims of organizations is, to reach high ratio of organizational devotion. People who have high ratio of organizational devotion performs better, and, they have higher ratio of contribution to the production than people who have no devotion for the organization. Besides, people who have high ratio of organizational devotion, have good relationship with the other members of organization so, they have high level satisfaction. For this reason it is accepted that to establish worker?s organizational devotion is very important for the organizations.During the changing process, in order to raise people?s organizational devotion, it is very important to tell people reasons of change, to ask their opinions, to be honest or make them take port in process of change and also is important the approach of managers.In the study, organizational devotion in changing process in the sector of ceramic was searched. It is realized in Kütahya, Eskişehir, Bilecik as model provinces. And ceramic workers in these cities, their organizational devotion in the origin of changes was searched.