Çok uluslu zincir otel işletmelerinde verimlilik anlayışı: İstanbul örneği
Productivity research in chain hotel managements in Turkey: The case of İstanbul
- Tez No: 240539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHATTİN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok uluslu işletme, Zincir Otel İşletmeleri, Verimlilik, Multinational Corporations, Chain Hotel Corporations, Productivity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Yirminci yüzyılda dünya ekonomisinde hızlı teknolojik gelişmelerin hızlandırdığı devrim niteliğinde bir dönüşüm yaşanmıştır. Bu dönüşüm ekonominin tüm sektörlerini etkilediği gibi turizm sektöründe de değişimlere yol açmıştır.Küreselleşme süreci ile birlikte işletmeler faaliyetlerini ulusal sınırların ötesine taşıma imkanı bulmuşlardır. Bu işletmeler, ülkeler arasında en büyük etkinliğe ulaşmak için, fikirlerin, ürünlerin, üretimin ve pazarlamanın serbestçe akışını teşvik ederek yaşamaya başlamışlardır. Konaklama endüstrisi de bu çok uluslu pazar içinde yerini almıştır.Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber; hammadde, enerji, makine- teçhizat gibi üretim faktörlerinde yüksek bir verimlilik oranına ulaşılmıştır. Otel işletmeleri de ayakta kalabilmek ve daha yüksek bir karlılık oranıyla çalışmak istiyorlarsa, ellerindeki kaynakları en iyi şekilde kullanarak verimliliklerini arttırma gayreti içerisinde olmalıdır. Aksi takdirde küresel rekabetin baskısını arttırdığı konaklama endüstrisinde yeterli verimlilik düzeyine ulaşmayan işletmelerin karlılıklarını ve rekabetçiliklerini korumaları mümkün görünmemektedir.Bu çalışmada otel zincirlerinin uluslar-arası pazara girişi ve bu işletmelerin verimlilik ve ilgili kavramlara bakış açısı incelenmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde işletmelerin uluslar-arası pazara giriş süreci ve zincir otel işletmeleri incelenmiştir. İkinci bölümde verimlilik ve verimliliğin önemi açıklanmış, otel işletmelerinde verimliliği etkileyen etkenler ortaya konulmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölümde ise İstanbul'da faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı uluslar-arası zincir oteller üzerine anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada verimliliği arttıran faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan bu çalışmayla çok uluslu zincir otellerin verimlilik arttırıcı çalışmalarının belirlenmesi hedeflenmiş ve sonuç olarak bu işletmelerde verimliliği olumlu yönde etkileyen etkenler tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the twentieth century a revolutionary transformation accelerated by technological developments have occured in the world economy. This transformation has affected tourism sector as it has affected all sectors of economy.With the globalization, corporations have found the opportunity of taking their activity access border. These corporations exist, encouraging the free flow of ideas, products, manufacturing and marketing among Countries to achieve the greatest efficiencies. The industry of lodging also take place in this multinational market.Today, by the help at developing technology, a high productivity proportion can be reached in the factors of production, raw material, energy, machine- equipment etc. If hotel managements want to remain standing at work with higher beneficial proportions, they have to be in the endeavor of raising their productivity by using the resources they have, in the best way. Otherwise, it has been seemed impossible that the properties which did not reach the level of adequate productivity their profitability and competitiveness in the industry of lodging which the global competiton increased the pressure.In this study, the participation of hotel chains to the multinational market and these corporations? point of view to the productivity is researched. The study contains three sections. In the first section, the participation processof corporations to the multinational market and chain hotel managements are researched. In the second section, productivity and the importance of productivity are explained and the factors that effect the productivity in lodging corporations are tried to be put forward.In the third section, a questionnaire on 4 and 5 stars multinational chain hotels that have activity in Istanbul. On the study, the factors that increase the productivity were tried to be measured. In this study, it is aimed to determine the productivity improvement situations of the multinational chain hotels and as a result, the dominants that effect the productivity is tried to fixed.