Örgütsel bağlılığın sağlanmasında duygusal zekânın ve dönüşümcü liderliğin rolü ve önemi: Trabzon ili kamu sektöründe bir uygulama
The role and importance of transformational leadership and emotional intelligence to providing organizational commitment: Trabzon is an application in the puplic sector
- Tez No: 430769
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Duygusal Zekâ, Dönüşümcü Liderlik, Organizational Commitment, Emotional Intelligence, Transformational Leadership
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmanın temel amacı örgütsel bağlılığın sağlanmasında duygusal zekânın ve dönüşümcü liderliğin rolü ve öneminin belirlenmesidir. Amaç doğrultusunda veri toplam aracı olarak 350 bireye anket soruları sorulmuş, 300 kamu personeli net verdiğinden araştırmanın örneklemini 300 birey oluşturmaktadır. Ankette kişisel bilgi formu ile Örgütsel Bağlılık Ölçeği, Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği ve Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Öncelikle demografik değişkenler ve ölçeklerin frekans tabloları verilmiştir. Demografik değişkenler ile ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Bağımsız Gruplar T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile analiz edilmiştir. Farklılığa neden olan grupların belirlenmesi için Post Hoc Testlerinden varyansların homojenliği durumunda Scheffe Testi, homojen olmaması durumunda Tamhane's T2 testinden yararlanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p < 0.05 ve iki yönlü olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak; Örgütsel bağlılığın alt boyutlarının kendi içlerinde anlamlı ve pozitif bir şekilde birbirlerini etkiledikleri görülmüştür. Dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılığın tüm alt boyutlarında anlamlı ve pozitif bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür. Duygusal bağlılığın alt boyutu olan iyimserlik ve ruh halinin düzenlenmesi alt boyutu devam bağlılığını pozitif ve duygu değerlendirme boyutunun devam bağlılığını negatif etkilediği görülmektedir. Duygusal bağlılığın alt boyutu, duygu değerlendirmesi ve kullanımı alt boyutunun normatif bağlılığı negatif olarak etkilediği görülmektedir. Örgütsel bağlılığın sağlanmasında genel olarak bakıldığında dönüşümcü liderliğin etkili olup, duygusal zekânın etkili olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this research is determining the role and importance of transformational leadership and emotional intelligence to providing organizational commitment. For data providing, 300 civil servants attended to survey. In the survey, personal information form, organizational commitment scale, Schutte emotional intelligence scale and multifactorial leadership scale are used. Gathered information is analyzed in SPSS program. First of all demographic variables and frequency tables of scales are given. For determining relation between demographic variables and scales are analyzed with Independent groups T-Test and one-way variance analysis (ANOVA). When variances are homogeny Scheffe test is used when it's not homogeny Tamhane's T2 test is used as a Post Hoc Tests for determining the groups which cause diversity. Statistical significance is p < 0.05 and works both ways are assumed. As a result, sub-dimensions of organizational commitment are significant in themselves and they affect each other positively. Transformational leadership has a significant and positive relationship in every sub-dimensions of organizational commitment. The size of the bottom of the emotional devotion to regulate bottom size of the mood of optimism and organizational commitment of child size dependence on the positive and continuing dependence on negative emotion is influenced by the size of the evaluation continues. For maintaining organizational commitment, in terms of general, transformational leadership is effective but emotional intelligence is not effective.