Türkiye'de muhasebe hileleri tarihi
The history of accounting frauds in Turkey
  1. Tez No: 240916
  2. Yazar: AHMET BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. KIYMET ÇALIYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Hilesi, Türkiye, Yolsuzluk, Accounting Fraud, Turkey, Corruption
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
?Türkiye'de Muhasebe Hileleri Tarihi? başlıklı bu tezde, öncelikle genel anlamda muhasebe mesleğine değinilmiş, daha sonra da muhasebe hilesi kavramı, muhasebe hilelerinin türleri ve hile suçunu işleme nedenleri, dünyada yaşanan önemli muhasebe skandalları ve sonuçları, muhasebe hileleri ile ilgili Türkiye'de çalışan sivil toplum örgütleri ve son olarak da, konuya ilişkin Türkiye'de meydana gelen örnek olaylar, davalar ve sonuçları incelenmiştir. Son yıllarda yaşanan önemli muhasebe skandalları, muhasebe ve denetim alanında bir çok konuyu tartışılır hale getirmiştir. Bir yandan, hile yapanlar yeni yöntemler geliştirmekte, diğer yandan da, bu hileleri ortaya çıkarmak veya engellemek için yeni teknikler geliştirilmektedir. Hileleri önleyecek veya ortaya çıkaracak tekniklerin geliştirilmesi için öncelikle yaygın olarak başvurulan hile yöntemlerinin ve amaçlarının iyi bir biçimde analiz edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, konuya ilişkin Türkiye'de meydana gelen olaylar incelenerek, hilelerin yapılma nedenleri ve uygulanan yöntemler işletmelerin türleri ve özellikleri de göz önüne alınarak ortaya konulmuştur. Türkiye'de hileli muhasebe işlemlerinin yoğun olarak 1990 ? 2007 yılları arasında ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle, tezde bu yıllar arasında ortaya çıkan muhasebe hilelerine yer verilmesi uygun görülmüştür. Tezde genel olarak, muhasebe hilesi, yolsuzluk, hayali ihracat, sahte belge kullanımı ve vergi kaçakçılığı ile ilgili kanun dışı olaylar bir araya toplanmaya çalışılmıştır. Anılan yıllar arasında Türkiye'de ortaya çıkan muhasebe hileleri incelendiğinde, hilelerin gerçekleştirilmesinde vergi kaçırma ve zimmetlerin ve yolsuzlukların gizlenmesi amacının ön plana çıktığı gözlemlenmiştir. Öte yandan, bu hilelerin gerçekleştirilmesinde, belge sahtekarlığı, kayıt dışı işlemler ve uydurma hesaplar kullanma yöntemlerine ağırlıklı olarak başvurulduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, kullanılan yöntemlerin işletmenin faaliyet gösterdiği sektöre, büyüklüğüne, sahiplik yapısına ve halka açık olup olmamasına göre değişiklik arzettiği gözlemlenmiştir. 1990 ? 2007 yılları arasında çok sayıda hayali ihracat yapıldığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, named ?The History of the Accounting Frauds in Turkey?, it was mentioned firstly accounting as an occupation and then the concept of accounting fraud; The types and reasons for accounting frauds; Big accounting scandals and their results in the world; Nongovernmental organizations that conduct some studies in Turkey related to the accounting frauds and at last the events that were occurred in Turkey related to these subjects were investigated. Big accounting scandals that happened in the recent years make most of the subjects possible discussable in the field of accounting and auditing. Manipulators are in the need of continuous development to find better and newer methods, on the other hand new techniques are being discovered to prevent these techniques. To develop new techniques to prevent and counteract these frauds, firstly the aim and the methods of the commonly used frauds have to be analyzed. In this context, by analyzing the events related to this subject in Turkey, the reasons of frauds and applied methods are introduced by taking into consideration the types and the characteristics of the establishments. The fraudulent accounting transactions has been observed to happen between 1990-2007. So it was decided to include accounting frauds that occured between these years. In the thesis it was attempted to collect illegal events related to accounting fraud, corruption, imaginary export, false document usage, tax evasion. When accounting frauds between the years mentioned are investigated, it is observed that in frauds tax evasion, hiding embezzlement and corruption are aimed. On the other hand in realizing these frauds, it is seen that document falsification, unrecorded transactions and false accounts have been widely used. It is also observed that the method used changes according to the corporations business sector, magnitude, owning structure and whether it is open to public or not. It is also observed that between 1990-2007 very imaginary exports have been performed.