Cumhuriyet Dönemi hikâyelerinde Anadolu(1923-1950)
Anatolia in the stories of Republican Period
  1. Tez No: 240953
  2. Yazar: POLAT SEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Mekân, Cumhuriyet Dönemi, Yazar, Hikâye, Asia Minor, Setting, Republican Period Writer, Story
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 492
Özet
Yaptığımız bu çalışma Giriş, 1.Bölüm, 2.Bölüm, Sonuç, Kaynakça kısımlarından oluşmaktadır. Çalışmamızda 1923?1950 yılları arasındaki hikâye kitapları bulunarak, incelemeye tabii tutulmuştur. Giriş kısmında bu dönemle ilgili olarak yapılan araştırmalardan söz edilmiş,1.Bölümde Cumhuriyet Döneminde meydana gelen değişim ve yeniliklerin edebiyatta da bir yansıma yaratacağı göz önünde bulundurularak,1923-1950 arasındaki tarihî,siyasî,sosyal gelişim ve değişimlerden bahsedilmiştir.Çalışmamızın ikinci bölümünde hikâyeyi meydana getiren öğelerden biri olan ?mekân?ın Anadolu'da hikâyelerde ne şekilde ele alınıp, yansıtıldığı ortaya konmaya çalışılmıştır.Sonuç kısmında yapılan incelemeler sonucunda varılan genel çıkarımlar eklenmiş, kaynakçada ise faydanılan eserlerin künyesi yazılmıştır. Yazarların eserleri ele alınırken,1923?1950 yılları arasındaki hikâyelerin basım yılı kronolojik sıraya göre takip edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of introduction, first section, second section, conclusion and referance. In our study, the story books published from 1923 to 1950 were obtained and studied. In introduction, the research studies into this period were mentioned. In the first section, considering the changes and innovations occuring during Repulican Period might have influenced the literature, the historical, political, social changes and developments taking place between 1923 and 1950 were referred to.In the second section of the study, one of the elements forming the story, ?setting? (Asia Minor) and how it was dealt with and reflected in the stories were touched on.In conclusion, general results obtained through the study were included. In the reference section, the works used for this study were presented. The works of the writers between 1923 and 1950 were referred to and their publication years were followed chronologically.