Allianoi ılıcası taban mozaikleri
Floor mosaics of the Allianoi hot spring
- Tez No: 241024
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Allianoi, Hot Spring, Mosaic, Roman Age, Tessera
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Allianoi, İzmir ili, Bergama ilçesinin 18 km. kuzeydoğusunda bulunan, Geç Hellenistik Dönem'den itibaren kullanılan ve en görkemli dönemini M.S. II. yy.da yaşayan bir sağlık merkezidir. Ortasından geçen İlya Çayı, Allianoi'u kuzey ve güney olmak üzere ikiye ayırmıştır. (Kuzeydeki mekânlar, ılıcaya ait mekânlardır. Güneyde de bir ılıca kompleksi tespit edilmiştir.) Güneyde ve kuzeydeki ılıcaların dışında; anıtsal bir geçiş yapısı, kuzey-güney ve doğu-batı doğrultulu iki cadde, peristylli avlular, köprüler, çeşmeler, kült yapısı, insulalar ve işlikler bulunmaktadır.1998-2007 yılları arasında, Allianoi'da yapılan kazı çalışmalarında, Ilıca'ya ait, toplam 71 tane mekan tespit edilmiştir. Bu mekânların 15 tanesinin tabanında mozaik olduğu anlaşılmıştır. Allianoi'da bulunan mozaik tabanlar, çok renkli ve geometrik bezemelidir. Bezemeler sistemli bir şekilde birbirini tekrar eder niteliktedir. Yer yer tahribat olmasına rağmen, oldukça sağlam durumdadırlar.Bu çalışmada, sözü edilen mozaik tabanlar; öncelikle bulundukları mekânla birlikte değerlendirilmiş, daha sonra bezeme sınıflandırılması yapılarak, şimdiye kadar yapılan mozaik çalışmaları ve arkeolojik bulgular çerçevesi içinde yorumlanmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler : Allianoi, Ilıca, Mozaik, Roma Çağı, Tessera.
Özet (Çeviri)
Allianoi is an ancient health spa, which is located 18th kilometres of northeast of Bergama, Izmir. It had been used from the Late Hellenistic Age and had its glorious time in the second century A.D.. Ilia Brook divides Allianoi into two parts, as they are North and South. (The places in the North Part belong to the thermal spring centre; also in the South part one thermal spring centre was unearthed.) In addition to spa centres in the North and South Parts, there are also a monumental passage, two distinct streets which are oriented north-south and east-west, peristyle courtyards, bridges, fountains, cult structures, insulae and workshops.Total 71 places, which belong to the Alanoi Spa, were revealed in the excavations between 1998 and 2007. It was appeared that 15 of the places had mosaic floors with multicoloured and geometric adornments. Adornments are in the manner which they systematically repeat themselves. Even though there are damages on the adornments, the mosaics are generally in a very good condition.The mosaic floors, which are mentioned in this study, primarily were considered with the places, where they were laid in and then adornment classification was made. Finally, it was tried to make an interpretation about the mosaics within the framework of the all archaeological finds and mosaic studies, which have been carried out until now.