Alman ve İtalyan modelleri bağlamında faşist devlet sistemi (1922-1945)
Fascist state theory in the cases of Germany and Italy (1922-1945)
  1. Tez No: 241038
  2. Yazar: EMRE CON
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. BARAN DURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Faşizm, Nazizm, Devlet Sistemi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
20. yüzyılda ortaya çıkan faşizm, iki savaş arası dönemde, bu çalışmada da ele alındığı üzere İtalya ve Almanya'da iktidar şansı bulmuştur. Her iki ülkede de iktidara gelmesindeki ana faktörler birbirine çok yakınsa da, iki ülke uygulamasında birtakım farklar mevcuttur. Bu farklardan en belirgini, İtalyan modelinin devleti bir amaç, Alman modelinin ise bir araç olarak görmesidir. Ayrıca ırk konusu da iki model arasında önemli farklılıklar yaratmaktadır.Betimsel analiz yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışma, iki sistem arasındaki farklılıkları esaslı bir şekilde ortaya koyabilmesi amacıyla üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde faşizm kavramının ortaya çıkışı, temel dayanakları ve ilişkide bulunduğu diğer ideolojilerle birlikte çalışmanın ana aktörleri olan Almanya ve İtalya modellerinin genel durumları ortaya konulmuş; ikinci ve üçüncü bölümlerde ise İtalyan ve Alman modellerinin detaylı bir incelemesi gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın sonunda, daha önceki bölümlerde ele alınan verilerin ışığında, faşist devlet sisteminin genel bir değerlendirmesini içermektedir.Tezde Kullanılan
Özet (Çeviri)
Fascism, which emerged in the 20th century, between the two war periods, found ground for power in Italy and Germany, as the study asserts. Although the reasons for being in power are so close to each other for two countries, there are some differences for applications of the system for these two countries. One of the most striking difference is that in Italian model, the state has been regarded as a purpose but in German model, the state is seen as the tool. Also the race issue is creating important differences between two models.This study, which is made by using descriptive analysis methodology, is separated into three parts to make sure the differences are shown fundamentally. In the first part, the ermegence of fascist concept, its basic principles, other ideologies which it?s connected to and the general situations of Italian and German models are situated. In the second and third part, a detailed examination of Italian and German models are realized.At the end of the study composes the general assessment of the fascist state system in the light of datas given in other parts.The Keywords used in the study: Ideology, Fascism, Nazizm, State System