Televizyon reklamlarında tanınmış kişilerin kullanılmasının reklamın hatırlanması üzerindeki etkisi konusunda bir pilot araştırma
A pilot research study on the effects of advert awereness in which famous individuals are used on television adverts
  1. Tez No: 241039
  2. Yazar: SİNEM ÇARDAKLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVİN ÜZEREM ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Pazarlama İletişimi, Televizyon Reklamları, Tanınmış Kişi, Marketing, Marketing Communications, Television Advertisement, Famous Person
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın hazırlanması aşamasında konu ile ilgili olarak yerli ve yabancı literatürde yer alan bilgiler, araştırmalar ve incelemeler taranmış ve yapılan anket çalışması sonucunda elde edilen verilerle konu hakkında yorum yapılarak, öneriler getirilmiştir.Reklamın temel amaçlarından biri tüketicinin dikkatini çekerek akılda kalmasını sağlamaktır. Böylece tüketicilerin ürün ya da hizmetleri satın alma eylemini gerçekleştirecekleri düşünülür. Yapılan araştırma ve incelemeler kullanılan birçok yöntem ve farklı reklam içerikleri arasından, bu konuda en etkili yöntemlerden birinin reklamlarda tanınmış kişilerin kullanımı olduğunu göstermiştir.Bu çalışmada Edirne ilinde, 400 kişi üzerinde bir anket çalışması uygulanmıştır. Veriler anket formalarının yüz yüze görüşülerek deneklere uygulanmasıyla birincil kaynaklardan toplanmış, sonuçları tablolar halinde verilmiş ve çeşitli değişkenlerin birbirlerinden bağımsız olup olmadıkları Ki-Kare bağımsızlık testi ile test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda ortaya atılan fikir ve öneriler desteklenmiştir. Araştırmanın sonucu gösteriyor ki, insanlar her ne kadar reklamlardan hoşlanmadıklarını ve reklamları izlemediklerini dile getirseler de ünlü kişilerin oynadıkları reklamlardan etkilendikleri ve bu tip reklamları ve buna bağlı olarak reklamı yapılan ürün ya da markayı hatırladıkları bir gerçektir. Yapılan çalışma sonucunda, televizyon reklamlarında tanınmış kişilerin kullanılması, reklamın ve markanın tüketiciler tarafından uzun süre hatırlanmasını sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
During the preparation of this study, the information, that takes place in domestic and in international literature, research studies and investigations have been searched. Suggestions and comments related to the subject have been provided according to the data results of the survey, which is studied on public.One of the fundamental purposes of the advert is to be remembered via drawing attention of the consumer. Thus, It is thought that consumers accomplish the purchasing activity of goods or services. Using famous individuals in the adverts, is one of the most effective methods among the used different methods and different advert contents about that subject, has been provided by the research studies and investigations.In this study, a public survey is studied on four hundreds ( 400 ) people in the city of Edirne. The data has been collected from the primary sources after meeting and conducting the survey to the individuals by face to face. The data results have provided by tables and been tested to see, whether the various variables are independent from each other or not, by the independecy test of ?Chi-Square?. The ideas and the suggestions generated have been supported with the results of the survey. The result of the survey shows that, even if people said that, they neither like adverts nor watch the adverts, people are influenced by the adverts in which famous individuals take place. Thus, it is true that people remember these kind of adverts and related to that, people remember the good or the brand mark.Due to the result of this study, It can be said that, using famous individuals on the television adverts provides the advert and brand mark to be remembered by the consumers for a long time.