John Constable
John Constable
- Tez No: 241083
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZKAN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: John ConstableManzaraİngiliz resim sanatıİngiliz sanatıRomantik dönem, John ConstableLandscapeBritish Picture ArtBritish ArtRomantic Period
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
`John Constable' başlıklı bu yüksek lisans tezi, 19. yüzyıl başında yaşamış ünlü İngiliz manzara ressamı olan John Constable'ın hayatını,eserlerini ve sanatçı kişiliğini konu edinmektedir.Şimdiye kadar ismi geçen ressamla ilgili olarak Sanat Tarihinin kural ve esaslarına göre yapılan araştırmalar yetersizdir.Bunun dışında İngilizce ve Türkçe yayınlardan yararlanılarak John Constable'ın İngiliz ve diğer manzara ressamları üzerindeki etkisi , dönemin sanat ortamı,İngiliz resim sanatının o zamanki durumu bu çalışmada bulunan diğer konular arasındadır.Yapılmış olan bu araştırmayla, ünlü İngiliz manzara ressamı John Constable'ın her yönüyle tanıtılması amaçlanmıştır.Ayrıca,'John Constable' hakkında hazırlanmış olan bu yükseklisans tez çalışmasıyla araştırma yapmak isteyen kişilere Türkçe olarak hazırlanmış bir kaynak sunulmuştur. Bu yapılırken de, Türkçe ve İngilizce materyaller toplanmış ve ardından, elde edilen belgelerin de yardımıyla dönemin sanat ortamı,İngiliz resim sanatının o zamanki durumu,ressamın çoçukluğu,yetişmiş olduğu ortam, almış olduğu eğitim,sanatta ilk yılları,eserleri,fotoğraf kataloğu,sanatçı kişiliği,son yılları ve ölümü ayrıntılı bir şekilde incelenerek değerlendirilmeye çalışılmıştır.Günümüze ulaşabilmiş eserlerinin bazıları isim,konu,malzeme,teknik,renk, bulundukları yer gibi özellikleri açısından ayrıntılı bir biçimde tanıtılarak karşılaştırılmalı bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This master thesis titled' John Constable? aims famous British landscape painter lived at the beginning of 19th century including his life,works and artistic profile.Up to now , researches made and introduced according to regulations andrules of Art History about ?John Constable? are not enough.Besides,using Turkish and English sources the impact of `John Constable?on British and other landscape painters,art atmosphere of the era he lives in,positionof British painting at that time are amongst the subjects within this study.It was targeted that his introduction with this master thesis in every respects.Moreover,with this study a resource was supplied to those would like to study about`John Constable?.In doing so, Turkish and English materials were collected ,later with the help of obtained materials art atmosphere of the period,position of British painting,childhood of the painter,his late years and his death were evaluated in details.Some of his works reaching today were classified and interpreted presenting withcareful scrunitization by way of name , materials,techniques,colours,places they areexhibited.