Turner ve Constable'ın manzara resimlerindeki romantizm ve bu kapsamda yapılan doğa çözümlemeleri
Romanticism in landscape pictures of Contstable and Turner and nature analyses carried out in this context
- Tez No: 740034
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Romantizm, Turner, Constable, Manzara, Doğa, Romanticism, Turner, Constable, Landscape, Nature
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Doğa görünümlerinin resim sanatı içerisinde kullanımı her ne kadar İlk Çağ'lara kadar görülse de önemini Romantizm döneminde kazanmıştır. Bu çalışmada, Romantizm döneminin en önemli iki ressamı olan Turner ve Constable'ın sanatının araştırılması ve bu doğrultuda uygulamalar yapılması amaçlanmıştır. Literatür taramasının yapılmasından sonra uygulama sürecinin analizi ve süreç sonrası oluşturulan ürünlerin çözümlenmesi, çalışmanın yöntemini oluşturmaktadır. Tezin ilk bölümünde, araştırmanın kapsamı hususunda genel hatlarıyla bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde; Romantizm sözcüğünün kökenine, Fransız Devrimi ile ilgili olan bütünleşik bağına ve akımın Almanya, Fransa ve İngiltere'deki etkilerine yer verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, İngiltere'de romantik manzara resminin en önemli temsilcilerinden biri olarak görülen John Constable'ın hayatı ve sanat etkinlikleri detaylı bir biçimde aktarılırken sanatçının romantik manzara resimleri konu, yöntem ve plastik bağlamda detaylı bir şekilde irdelenmiştir. Tezin dördüncü bölümünde, renk kullanımı ve o döneme kadar kompozisyonlarda kullanılan geleneksel mekân algısının dışında tasvirler ortaya koyan William Turner'ın sanatsal yaşamına dönemsel olarak kronolojik bir sırayla değinilmiş ve sanatçının romantik manzaraları çözümlemeleriyle birlikte aktarılmıştır. Tezin beşinci bölümünde, araştırma kapsamında yapılan 9 adet yağlı boya çalışma analizleri ile birlikte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Though the use of nature scenery in painting dates back to Antiquity, it became a more important issue in Romanticism. This study intends to research the art of Turner and Constable, who are two most important painters of Romanticism, and draw repaintings accordingly. In addition to the completion of literature review, the analysis of the application process and the products formed after the process constitutes the methodology of this study. The first chapter of thesis introduces the outlines of research. In second chapter, stem of word romanticism, its integrated relation with the French Revolution and the impacts of this movement in Germany, France and England are evaluated. The third chapter elaborates the life and artistic activities of John Constable who is considered to be one of the leading figures of the romantic landscape painting in England and details his romantic paintings in terms of theme, method and its plastic context. The fourth chapter of the thesis touches on the artistic life of William Turner, who created depictions different from the use of colour and traditional perception of space used by his contemporaries in their compositions, in chronological sequence. The romantic paintings of Turner are analysed in this chapter. The fifth chapter of the thesis, 9 oil painting studies made within the scope of the research are given together with their analysis.