Örgütlerde hizmet içi eğitim
Inservice training in the organizations
- Tez No: 241156
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet İçi Eğitim, Amaç, Yöntem, Kamu ve Özel Sektör, Safhalar, Araştırma
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tezde hizmet içi eğitimin örgütler açısından önemi, çalışan personelin mesleki bilgi ve becerilerine nasıl katkıda bulunduğu, mal ve hizmet üreten işletmelerin verimliliklerini nasıl artırdığı ortaya koyulmaktadır. Hizmet içi eğitimin genel amacı, üretilen mal ve hizmette emek faktörüne düşen payın verimliliğini artırmak üzere insanlara gerekli bilgi,beceri ve tutumlar kazandırmaktır. Hizmet içi eğitim kamu ve özel tüm kurum ve kuruluşlar için günümüzde belli bir seviyede uygulanmaktadır. Hizmet içi eğitim ihtiyacını belirleyecek bir takım yöntemler vardır ve bunlar örgütün ve örgüt içerisindeki işgörenler ve yöneticilerin ihtiyacına göre değişiklik arzetmektedir. Eğitim bütçesi ayrıca hizmet içi eğitimin uygulanmasında belirleyici faktörlerden biridir. Bununla beraber hizmet içi eğitimin planlanmasında bütün safhalar kamu ve özel sektör için aynıdır. Hizmet içi eğitim kar amacı güden özel sektör için önemli olduğu kadar kamu sektörü içerisinde de önemli bir yere sahiptir. İşgörene hizmet içi eğitim veren Formul Kalıp Plastik Sanayi A.Ş.'de görev yapan yönetici ve çalışanların fabrikalarındaki mevcut hizmet içi eğitim uygulamalarına ilişkin görüşlerini ortaya koyan araştırmamız; fabrikada görev yapan yönetici ve işgörenlerin hizmet içi eğitimi gerekli gördüklerini, hizmet içi eğitimin sürekli gelişime katkısı olduğunu ve her iki grubunda hizmet içi eğitim alma isteğinde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the importance of the In-Service Training in the organizations, how it improves occupational knowledge and the skills of personel, and how it increase the productivity of the organizations that produce goods and services. The general aim of In- Service Training is to have people gain necessary knowledge, skills and behavior necessary for increasing the productivity of the labor factor in producing goods and services. In-Service Training is somehow carried out both in public and private sector. There are some methods in order to determine the needs of In-Service Training and these methods vary according to the needs of the workers and the managers in a company. In addition to this, the budget for the education is one of the determining factor in implementation of In-Service Training. Nevertheless all phases in implementation of In- Service Training is same for public and private sector. In-Service Training is important for public sector as much as private sector. Our research in Formul Plastic Molds Industry Joint Company which provides In-Service Training to their workers shows that the workers and the managers of the company think that In-Service Training is necessary, and it contrubutes the continuous progress of the company and both groups are eager to follow the courses of the In-Service Training. Key words : In-Service Training, Aims, Methods, Public and Private Sector, Phases, Research .