Rehber öğretmenlerin görevlerine ilişkin öğretmenlerin beklentileri ve algıları
The teachers's expectation and perception about the duties of the student advisors
- Tez No: 241157
- Danışmanlar: DR. ADİL SERDAR SAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Psychological counseling and guidance, Developmental guidance approach, Information society education paradigm
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
lkögretim okullarında görev yapan ögretmenlerin okullarında görevli olan rehber ögretmenlerin görevleri hakkında ne düzeyde bilinçli olduklarını ölçmeye yönelik analizlerini içeren bu arastırma ile Yalova ilindeki ilkögretim okullarında görevli ögretmenlerin, rehberlik hizmetlerinden sorumlu rehber ögretmenin görevleri konusunda halihazırdaki beklenti ve algı düzeylerini saptamak amaçlanmıstır. Bu çalısmada Milli Egitim Bakanlıgı rehberlik ve psikolojik danısma hizmetleri yönetmeliginin rehber ögretmene yükledigi görevler dikkate alınarak hazırlanan anket ögretmenlere uygulanmıs, elde edilen veriler frekans ve yüzdeler, aritmetik ortalama ve standart sapmalar halinde Çizelgelestirilmis ayrıca bagımsız grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (anova) gibi istatistiksel analizlere tâbi tutulmustur. Tarama modelinin kullanıldıgı arastırmada veri toplama aracı olarak; arastırmacı tarafından yeniden düzenlenen ve rehber ögretmenin görevleri hakkında ögretmenlerin bilinç düzeylerini ölçmeyi hedefleyen toplam 40 soruyu, kisisel bilgileri saptamak amacıyla toplam 5 soruyu içeren ?rehber ögretmenin görevleri? anketi uygulanmıstır. Ankette likert tipi 5'li derecelendirme ölçegi kullanılmıstır. Bu kapsamda Yalova ilindeki ilkögretim okullarında görevli toplam 170 ögretmen arastırma grubunu teskil etmektedir. Arastırma sonucunda, ögretmenlerin rehber ögretmenlerin asli görevleri konusunda yeterli bilinç düzeyine sahip oldukları gözlenirken, rehber ögretmenlerin kesinlikle yapmaması gereken görevleri de onlardan bekledikleri tespit edilmistir. Ayrıca deneklerin verdikleri cevaplarla cinsiyet, yas, kıdem, bulundukları okulda çalısma süresi ve brans degiskenleri arasında 0. 5 düzeyinde anlamlı bir farklılıga rastlanmamıstır.
Özet (Çeviri)
Together with this research including analyses aiming to measure that how much the teachers working at primary schools are aware of the duties of student advisors working at primary schools, it is aimed to determine the current perception and expectation levels of teachers working at primary schools towards the responsible student advisor?s duties in the province of Yalova. Within this study, a questionnaire prepared by taking the tasks imposed upon student advisors by regulations of Ministry of Education Psychological Counseling and Guidance services into consideration has been applied to teachers, and the data obtained have been tabulated in frequencies and percentages, arithmetic mean and standard deviation. In addition to these, the data have also undergone statistical analyses such as independent t-test and unilateral variance analysis. Within the search where scanning model was utilized, as data collecting means, ?the duties of student advisor? questionnaire including a total of 40 questions aiming to measure the teachers? awareness levels of student advisors? duties and a total of 5 questions aiming to determine personal data has been applied. In the questionnaire, Likert-type grading scale with five options has been used. In this context, a total of 170 teachers appointed at primary schools in Yalova have constituted the research group. As a result of the research, it has been observed that teachers are on a sufficient awareness level about the student advisors? duties; however, it has been also observed that teachers also expect duties from student advisors that they should not fulfill. Besides, a meaningful 0. 05 level difference have not been encountered between the answers given by the subjects and gender, age, seniority, the period of working time within the school they are present and branch variables.