Hemşeri derneklerinin sosyo-kültürel uyuma etkisi
The effects of fellow citizen (hemşeri) associations on socio-cultural adaptation
  1. Tez No: 241520
  2. Yazar: MUSTAFA FATİH ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşeri (Hemşehri), Hemşeri Derneği, Sosyal Uyum ve Uyarlanma, Ekonomik Uyum ve Uyarlanma, Kültürel Uyum ve Uyarlanma, Siyasal Uyarlanma, Kimliksel Özdeşim ve Uyarlanma, Fellow Citizen, Fellow Citizen Association, Social Conformity and Adaptation, Economic Conformity and Adaptation, Cultural Conformity and Adaptation, Political Conformity and Adaptation, Assimilation and Identification
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmada hemşeri derneklerinin üye profili ve hemşeri derneklerinin, üyelerinin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yaşama uyarlanmalarına etkileri analiz edilmeye çalışılmıştır.Bu araştırmanın örneklemini, Adana şehir merkezinde faaliyet gösteren 26 hemşeri derneğinden 109 kişi oluşturmaktadır.Dernekle ilişkili bilgi toplama amacıyla dernek gözlem formu, üyelerle ilgili değişkenleri ölçmek için 50 soru altında 169 maddeden oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizi için betimsel frekans dağılımı ve çapraz tablolardan yararlanılmıştır.Çalışma, mevcut bilgi ve gözlemler eşliğinde hemşeri derneklerinin özelliklerinin aktarılmasıyla başlamaktadır. Daha sonra tarama (görüşme) üzerinden elde edilen veriler eşliğinde üyelerin profilleri betimlenmekte ve hemşeri derneklerinin üyelerinin uyarlanma süreçlerine etkileri tartışılmaktadır.Analizler sonucunda hemşeri derneklerinin üyelerinin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yaşama uyarlanmalarına önemli derecede etki ettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, member profiles of Fellow Citizen Associations and the effects of Fellow Citizen Associations on their members? social, cultural, economic and political conformity and adaptation were analyzed.The sample of this research consists of 109 members from 26 Fellow Citizen Associations which are presently active in the city center of Adana.Institution Observation Form was used for collecting data about the Associations whereas Interview Form consisting 169 items under 50 questions was used for measuring variables about the members of associations. Descriptive Frequency Distributions and Cross Tables were used for statistical analyses.The present study begins with the descriptive features of the Fellow Citizen Associations in existing data. Then the data collected through the Interviews and profiles of members were described. Finally the effects of Fellow Citizen Associations on their members? conformity and adaptation were discussed.The results present that Fellow Citizen Associations significantly affects their members? social, cultural, economic and political conformity and adaptation process.