Müzik eğitimcisi yetiştiren kurumlarda orkestra/oda müziği eğitimi ve orkestra yapılanmalarının incelenmesi
Education of orchestra/chamber music and analysing the orchestra/chamber music structuring in the institutions which bring up music instructors
- Tez No: 241770
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFAİ ACAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Orkestra/oda Müziği, Orkestra Yapılanmaları
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu araştırmanın amacı, Müzik eğitimcisi yetiştiren kurumlarda orkestra/oda müziği eğitiminde ve ilgili kurumlardaki orkestra yapılanmalarında mevcut durumu saptamak, bulgularla durum değerlendirmesi gerçekleştirmek ve önerilerle orkestra/oda müziği eğitiminin daha işlevsel hale gelmesine katkı sağlamaktır.Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemlerini esas alan betimsel bir desen kullanılmıştır. Araştırma, Üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında orkestra/oda müziği derslerini yürütmüş/yürütmekte olan öğretim elemanları ve Müzik Eğitimi Anabilim Dalları 2008-2009 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında Orkestra/oda müziği-I ve Orkestra/oda müziği-III derslerini alan öğrencilerden oluşan örneklem kapsamında gerçekleştirilmiştir.Araştırma kapsamında oluşturulan alt problemlere veri sağlamak amacıyla araştırmayla doğrudan ya da dolaylı ilgili bilimsel çalışmalar toplanmış, örneklemde yer alan üniversitelerin ilgili anabilim dallarında orkestra/oda müziği dersini yürütmüş/yürütmekte olan öğretim elemanlarıyla yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiş, 2008-2009 eğitim-öğretim yılı güz dönemi Orkestra/oda müziği-I ve Orkestra/oda müziği-III derslerini alan öğrencilere anket uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemelerinde bu alanda uzman kişilerin görüşlerine başvurulmuş, ayrıca SPSS 13.0 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin istatistiksel çözümlemelerinde frekans ( f ), yüzde ( % ), Ki-kare değerleri ve anlamlılık değeri tablolar halinde verilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak 0,05 değeri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda müzik eğitimcisi yetiştiren kurumlarda orkestra/oda müziği eğitimini yürüten öğretim elemanlarının ilgili dersin planlaması, işlenişi, değerlendirmesi aşamalarında problemlerle karşılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca müzik eğitimcisi yetiştiren kurumlardaki orkestra yapılanmalarının oluşum, kuruluş, çalışma ve konser etkinlikleri süreçlerine ilişkin öğretim elemanları ve öğrenci görüşlerine yer verilmiştir. Müzik eğitimcisi yetiştiren kurumlardaki orkestra/oda müziği eğitimi ve orkestra yapılanmalarına ilişkin öğrencilerin görüşlerinde kurum, cinsiyet, bireysel çalgı ve bireysel çalgı eğitim yılı değişkenlerine dayalı farklılıkların olup olmadığı istatistiksel çözümlemelerle ortaya konmuştur.Elde edilen bulgulardan hareketle müzik eğitimcisi yetiştiren kurumlarda orkestra/oda müziği eğitiminin daha işlevsel hale dönüştürülmesi ve ilgili kurumlarda orkestra yapılanmalarının kurulması, geliştirilmesi ve özendirilmesi hususunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the current situation in the structuring of orchestra and chamber music education institutions and other related institutions which bring up music educators, to evaluate the current status and contribute to making music education more practical by suggestions.A descriptional analysis which is based on qualitative and quantitive research methods is used in this study. The study was conducted in a sample which consists of the instructors who have taught or have been teaching orchestra / chamber music courses and the students taking orchestra/chamber music-I and orchestra/chamber music III lessons in the fall semester of 2008-2009 academic year in music teaching departments of universities.To provide data for the minor problems which rose during the study, studies which are directly or indirectly related to our study are gathered, the teachers who have taught or have been teaching in the related departments of the universities taking place in the study are interviewed and a survey was given to the students who were taking orchestra/ chamber music-I and orchestra / chamber music-III courses.For the statistical analysis of the data collected during the study, the ideas of the experts of this area were taken and SPSS 13.0 pack program was used. The frequency (f), percentage (%) and chi-square values and the levels of significance were given in tables. 0,05 was used as the level of significance.At the end of the study, it is found out that in the institutions bringing up music educators, the teachers giving education on music are having problems on planning, applying and evaluating the course. Moreover, the ideas of the teachers and students on the formation, foundation, performance and concert processes of the orchestra structuring in the institutions raising music instructors are taken into consideration, and whether there are differences in their opinions owing to the institution, gender, personal instrument and the history of experience on the instrument are found by the statistical analysis.According to the findings derived from the study, some suggestions are made on the foundation, development and encouraging of orchestra structuring in the institutions which raise music instructors to make the orchestra / chamber music education more functional.Key words : Music Education, Orchestra / Chamber Music, Orchestra Structuring