IB PYP programına yakından bir bakış ve Türk milli eğitim müfredatını uygulayan bir ilköğretim okulunun, IB PYP'ye göre hazırlanmış müfredatından örnek çalışma
  1. Tez No: 241828
  2. Yazar: ŞERİFE ELİF ÇAMLIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BARUTÇUGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Bakalorya Organizasyonu, İlk Yıllar Programı, sorgulama programı, kavramlar, bilgi, tutumlar, beceriler, eylem, International Baccalaureate Organization, Primary Years Programme, programme of inquiry, concepts, knowledge, attitudes, skills, action
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Eğitim, bir toplumun ilerleyebilmesi için o toplumda var olan en temel oluşumlardan biridir. Eğitim kurumlarının en önemli amacı, bu temel görevi yerine getirebilmek için, araştıran, sorgulayan, ilkeli, riski göze alan, duyarlı, açık fikirli ve bilgili öğrenciler yetiştirebilme hedefini soyut kavramlardan somut işleyişe dönüştürebilme adına gereken araştırma ve uygulamaları yapmaktır. Bu amaca yönelik çalışmalar tüm dünyada da yapılmaktadır ve ilköğretim okullarına yönelik en başarılı uygulamalardan birisi de IBO (Uluslararası Bakalorya Organizasyonu) tarafından geliştirilmiş olan PYP (Primary Years Programme İlk Yıllar Programı) adlı bir uygulama metodu bütünüdür. Son yıllarda Türk milli eğitim müfredatı eğitimde kaliteyi artırma amaçlı büyük bir değişim ve yenilenme süreci içine girmiştir. Yaptığım araştırmanın amacı Türk ulusal müfredatının, uluslararası bir uygulama metodu çatısı altında yapılandırılabilmesinin mümkün olup olmadığını bulabilmek ve bu metodun öğrenci, öğretmen ve sınıf içi çalışmalara bir standart, düzen, takım çalışması ruhu ve uluslararası bakış açısına getirme hedeflerine uygunluğunu görebilmektir. Araştırmada 2003 yılından itibaren katıldığım ulusal ve uluslararası seminerlerden elde edilen kazanımlar, eğitimcilerle yapılan ortak çalışmalar, okul için geliştirilmiş müfredat ve planlama örnekleri yansıtılmaktadır. Araştırma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Uluslararası Bakalorya Organizasyonu ve üç ana eğitim programı tanıtılmıştır. İkinci bölümde ilköğretim programını hedef alan PYP (Primary Years Programme İlk Yıllar Programı) ve bu programın kavramlar, bilgi, beceriler, tutumlar ve tüm kazanımların nasıl eyleme dönüştürüleceğiyle ilgili beş temel alanıyla ilgili araştırmaların sonucuna yer verilmiştir. Üçüncü bölümde de 1. sınıftan 5. sınıfa kadar Türk milli eğitim müfredatında yer alan tüm ünitelerin PYP programını izleyen bir okulda nasıl ?sorgulama programı? adı altında yıllık plan şekline dönüştürülebileceği, bu yıllık planı kullanan sınıflardan biri olarak seçilen 2. sınıfın bir yıllık ?Hayat Bilgisi? müfredatını nasıl yapılandıracağı ve her bir ünitenin en ayrıntılı planlamasının nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili sürdürülen tüm çalışmaların sonuçlandırılmış haline yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Education is what constitutes the principles for a society to move forward. The most important aim for educational institutions is to apply these principles through raising students who are researchers, inquirers, principled, risk takers, sensitive, open minded and informative, and to apply these aims whereby changing abstract concepts to concrete concepts through research and application. Studies for these aims are applied everywhere in the world and one of the most successful applications are in primary schools under the heading of IBO (International Baccalaureate Organization) the PYP (Primary Years Programme). In recent years, the Turkish Ministry of Education has started a new process to increase the quality of education. The aim of my research was to see if the Turkish national curriculum could or could not be constructed under the roof of an international application and to see if these methods could bring a standard to students, teachers, in class activities and to see the conformity to the aims in terms of array, team work spirit and an international point of view. In the research, you will see reflections of information gathered from national and international seminars I attended since 2003, common activities done with educators, curriculum developed for a school and planning. The research is made up of three sections. In the first section there is an introduction of the IBO and three main educational programmes. In the second section, under five main headings, there is the PYP (Primary Years Programme) inconjunction with a primary school programme, and the concepts, knowledge, skills, attitudes and total responses gained and how these can be turned into action. In the third section, the final versions of all the work that has been done in a school to prove how the units in the Turkish national curriculum are converted into ?the programme of inquiry? as the yearly plans from grades 1 to 5, second grade?s one year long ?social studies and science? programme of inquiry in details and how each unit can be planned individually.