Köy ilköğretim okullarında yönetim ve sorunları (İstanbul ili örneği)
The management at the village schools and its problems (For the city of İstanbul)
- Tez No: 241876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Egitim Yönetimi, Egitim Yönetiminin Sorunları, lkögretimde Yönetim, Education Management, Problems of Education Management, Management of Primary Schools
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu arastırmada, İstanbul iline baglı köy ilkögretim okullarında görev yapan okul müdürlerinin okul yönetiminde karsılastıkları sorunlar ve bu sorunların nedenlerinin ortaya konması amaçlanmıstır. Çalısma, İstanbul ilinde, 65 köy ilkögretim okulu müdürü üzerinde gerçeklestirilmistir. Arastırmada tarama modeline yer verilmis, veri toplama aracı olarak da yazar tarafından gelistirilen anket formu kullanılmıstır. Köy ilkögretim okulları müdürlerinin algılarına göre; Köy ilkögretim okullarında köylerin sehir merkezlerine uzak ve tarifeli araç sayısının yetersiz olmasından kaynaklanan ulasım sorunu vardır. Köy İlkögretim okullarında egitim araç gereç eksiklikleri, yeterli ölçüde egitim odalarının bulunmaması, çok amaçlı salon ve anasınıfı uygulaması için yeterli fiziki mekânın olmamasından kaynaklanan sorunlar vardır. Köy ilkögretim okullarında kadrolu ögretmen eksikligi büyük ölçekli bir sorun; ögretmenlerin ulasım ve barınma konusunda yasadıkları sorunlar ise orta dereceli bir sorundur. Köy ilkögretim okullarında, ögrenciler için yeterli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenememesi, ögrencilerin rehberlik ve psikolojik danısmanlık hizmetlerinin yeterince karsılanamaması büyük ölçekli bir sorundur. Köy ilkögretim okullarında, idari islerde okul müdürüne yardımcı memur ve yardımcı hizmetli sayısı oldukça yetersizdir. Köy ilkögretim okullarında, ögrenci velilerinin okul veli toplantılarına ve okul aile birligi çalısmalarına katılmada isteksiz olmaları büyük ölçekli bir sorundur. Köy ilkögretim okullarında velilerin ve köy yönetiminin okula maddi katkıları orta düzeyde gerçeklesmesinden dolayı okulun kırtasiye giderleri, bakım onarım giderleri, ücretli hizmetli personel maasları vb. temel harcamaların karsılanmasında büyük ölçüde sorun yasanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to show the problems of the principals who work at the primary schools in the villages of Istanbul about school management and also the reasons of these problems. This study has been applied to 65 principals who work at the village schools in Istanbul. Scanning model and also an investigation form which is developed by the writer for finding data has been used. According to the principals who work at the village schools, There are transportation problems because the villages are distant to the centre of the city and the numbers of the vehicles between these places and the centre of the city are not sufficient. There are not enough education devices and rooms at the village schools and they have not also enough physical condition for pre-school education At the village schools the absence of the teachers who are permanent in staff is a big problem. There are problems about teachers? transportation and shelter at the villages. The main problems are there are not enough social and cultural activities and the students can not benefit from counselling and psychological services sufficiently at the village schools. The absence of the established officials who help the principals for the management of the school is an important problem and also the absence of the employees is big difficulty for the cleanliness and attendance of the school at the village schools. At the village schools, the families having not aware of the importance of the education and being not willing to participate in meetings at schools are important problems. The families and management of the villages have not also social possibilities. For these reasons, needs of the schools like repair maintenance or salaries of employees can not be covered sufficiently.