İlköğretim okullarında uygulanan sınavlarda tam öğrenme(Bloom taksonomisi)nin kullanılmasının önemi
The importance of the holistic approach (Bloom taxonomy) in exams applied in primary schools
- Tez No: 241899
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ölçme, degerlendirme, Pisa Raporu, Bloom, taksonomi, Assesment, Testing and Evaluation, Pisa Report, Bloom, Taxonomy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu arastırmanın amacı Egitim kurumlarımızda uygulanan sınavların ölçme ve degerlendirme tekniklerinden uzak olarak hazırlanması sonucunda hedeflenen kazanımlara ulasmanın zorlugunu ispatlayabilmektir. Etkili ölçme ve degerlendirme sistemi tasarlanabilmesi için ölçme ve degerlendirme kavramlarının bilimsel bir temele dayandırılması gerekir. Çalısmanın evreni İstanbul ili Anadolu Yakası Üsküdar lçesinde yer alan biri özel , biri devlet okulu olmak üzere iki ilkögretim okuludur.Bu ilkögretim okullarının 2. sınıf ve 5.sınıf ögrencileri arasında yer alan 116 denek üzerinde , ögrencilere uygulanmak üzere 4 degerlendirme sınavı, uygulanarak yorumlanmıstır. Davranısların sınıflandırma yöntemi olarak, ögretmenlerin bir okul yılı boyunca kendi derslerini nasıl sıralayarak gelistireceklerinin ve bu sekilde çocukları alt düzey davranıstan üst düzey davranısa götüreceklerinin ortaya konmasının yararlı olacagı düsünülmektedir. Egitimle ilgili olan bu arastırma,matematiksel bir arastırmadır ve uygulanan sınavların bir bölümü bilgi, kavrama, analiz, sentez, uygulama, degerlendirme basamaklarına yer verilerek hazırlanmıs(taksonomik), bir bölümü ise zihinsel basamaklar göz önünde bulundurulmadan, bilgi basamagı agırlıklı olarak hazırlanarak uygulanmıstır. Sınavların güvenirlik analizi olarak içsel tutarlılık analizi yapılmıstır.Bu baglamda descriptive istatistiginde, min-maks degerleri, ortalama, standart sapma ve degisken homojenligi analizleri yapılmıstır.Veriler SPSS 13.00 paket programında hazırlanmıstır.=0.5, %95 güven aralıgında test edilmistir.Student t testlerinden one-sample t testi kullanılmıstır. Bulgulardan bazıları; yeni ögretim programı geregi ögrenciyi merkeze koyan, ezberden uzak, düsünmeyi düsünmeye yönlendirici olunması yönündeki degisim, uygulanan sınavlara da yansımasının gerekliligi alınan sonuçlarda da görülebilmektedir. Yalnızca bilgi basamagına baglı degerlendirmeye tabii olan ögrencilerin basarılarının oldukça düsük oldugu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
To elicit the problems occuring in the application of our educational system,it is crucial to highlight the importance of the obligation to use the new educational program in accordance with certain developed assessment models. Comparing educational in stitutions that use assessment in a random way, to those that apply it in a planned and organised fashion, have proved that the latter institutıons have the highest standards of education. To create an effective assessment system, the evaluational terminology must be constructed on a scientific base. In order to guide the research, two assessment exams and two observation tests have been organised among 116 2 nd, and 5 nd graders from one private and one government school in Üsküdar.As a method to classify behaviors, teachers gave utmost importance to ordering their lessons during the whole academic year in accordance with how to take students from a lower behavior level to a higher level. This educational research is a mathematical approach, where some of the exams applied were prepared based on the different stages of knowledge comprehension, analysis, synthesis, application and evaluation, where as the others were based on just knowledge without taking the other stages into consideration. The reliability of these exams was built on the internal consistency analysis Accordingly, in the descriptive statistics, min- max values, averages, standards, and variable homogenicty analysis were carried out. The data was based on SPSS 13.00 package program. It has been proved through =0.5 %95 reliability interval. One sample t test has been used from student t tests. As an outcome, it?s plainly obvious that the new educational approach, which is studentcentered, not based on memorization and inspires rational thinking, should reflect the same values on the exam system as well. The success achieved by students who were educated through taxonomic stages was proved to be significanty different compared to the students who were educated through a traditional memorization-based system, students who were evaluated only on knowledge level were observed to show a much lower performance.