Başkanlık sisteminin Türkiye açısından değerlendirilmesi
The applicability of presidential system in Turkey
- Tez No: 241940
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÖZTOPRAK SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset, siyasal iktidar, istikrarsızlık, parlamenter sistem, başkanlık sistemi, diktatörlük, demokrasi, Politics, Political power, instability, parliamentary system, presidential system, dictatorship, democracy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de uzun yılardır devam eden, sistem değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmalarını incelemektedir. Böylece, başkanlık sisteminin, Türkiye için uygun olup olmayacağı ya da ülkede parlamenter sistemle ilgili yaşanan siyasi krizleri çözüp çözemeyeceği sonucuna varmaya çalışmaktadır.Bu çalışma hazırlanırken, literatür taraması ve veri karşılaştırma teknikleri uygulanmıştır. Konu ile ilgili, yurt içinde ve yurt dışında yayınlanmış çeşitli, kitap, makale ve gazetelerden yararlanılmıştır. Bunun yanında, çeşitli araştırmacılar tarafından, değişik sistemlere sahip ülkeler üzerinde yapılan incelemelere ve siyasilerin, akademik çevrelerin, hukukçuların ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine yer verilmiştir.Çeşitli parametreler üzerinde yapılan inceleme ile Türkiye'de yaşanan istikrarsızlık sorununu çözmek için, mevcut sisteme işlevsellik kazandıracak formüllerin, başkanlık sisteminden ya da sistem değişikliğinden daha faydalı olacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, analyzes the discussions about the system change and presidential system which continued for many years in Turkey. Thereby it tries to examine whether presidential system is proper or not for Turkey and whether it can solve the political crisis about the parliamentary system in country or not.Data compension and literature survey methods have been aplied in this study. Books, articles and papers about the issue published in Turkey and foreign countries are used in this study. Furthermore resarches conducted by several researchers about the countries that have different systems and opinions of politicians, academics, jurists and non governmental organizations are also included in the analysis.By analysing relevant parameters, it?s argued that the formulas that would enhance the functionality tof the existing system would be rather more useful than presidential system or changing system to solve the instability problem in Turkey.