Farklı iki egzersiz modelinin plazma homosistein düzeyi üzerine kronik etkileri
Chronic effects of two different exercise models on plasma homocysteine level
  1. Tez No: 242188
  2. Yazar: SEVGİ SEVİ SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL GELECEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Homosistein, lipitler, egzersiz
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı submaksimal aerobik ve dirençli egzersizlerin plazma homosistein (Hcy) düzeyi ve diğer kardiyovasküler hastalık riskleri üzerindeki kronik etkilerini karşılaştırmaktı.Gereç ve yöntemler: Yaş ortalaması 21.68±1.38 yıl olan 38 birey çalışmaya alındı. Bireyler dirençli egzersiz grubu (n=13), aerobik egzersiz grubu (n=13) ve kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Egzersizler haftada 4 gün 12 hafta süreyle yapıldı. Kontrol grubu (n=12) egzersiz yapmadı. Egzersiz öncesinde ve 12.haftanın sonunda; kan analizleri (plazma Hcy, vitamin ve lipit düzeyleri), antropometrik ölçümler (bel çevresi, bel-kalça oranı) yapıldı ve maksimum aerobik kapasite değerlendirildi.Bulgular: Egzersiz ve kontrol gruplarında 12 hafta sonunda plazma Hcy düzeyinin ve lipit profilinin anlamlı olarak değişmediği bulundu (p>0.05). Her iki egzersiz grubunun beden kütle indeksi, bel çevresi ve bel-kalça oranları azaldı (p0.05). Hcy ile Hcy düzeyini etkileyebilecek parametrelerden bel çevresi (r=0,392 p=0.22) ve bel-kalça oranı (r=0,501 p=0.02) ile olumlu yönde, folik asit düzeyi ile olumsuz yönde (r= -0,447 p=0.01) korelasyon bulunurken, diğer parametrelerle korelasyon bulunmadı. Yapılan çoklu regresyon çözümlemesi sonucunda Hcy düzeyi üzerinde etkili temel faktörün folik asit düzeyi olduğu belirlendi (p=0.03, R2=0.60).Sonuç: Folik asit miktarı kanda normal sınırlarda iken submaksimal aerobik ve dirençli egzersiz eğitimi homosistein düzeyini değiştirmemektedir. Egzersiz eğitimi, yapılan egzersizin tipinden bağımsız olarak, lipit profilini, normal değerlere sahip bireylerde değiştirmemiştir. Bununla birlikte; düzenli yapılan egzersiz beden kompozisyonunu ve aerobik kapasiteyi geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the present study was to compare the chronic effects of aerobic and resistance exercises on plasma homocysteine (Hcy) level and other risks for cardiovascular disease.Material and methods: 38 individuals mean aged 21.68±1.38 years were included the present study. Participants were divided into three groups as aerobic exercise (n=13), resistance exercise (n=13) and control group (n=12). Exercises were done 4 times a week during 12 weeks. Control group (n=12) didn?t join any exercise. Blood analyses (plasma Hcy, vitamin and lipid levels), anthropometric measurements (waist circumference, waist-to-hip ratio) were done and maximum aerobic capacity was assessed.Results: It was found that plasma Hcy level and lipid profile didn?t change significantly in exercise groups and control group after 12 weeks (p>0.05).